Westen sluit lucratieve deals met Iran

Het nucleaire akkoord tussen Iran en het Westen begint zowel voor het Westen als voor Iran economische vruchten af te werpen. Peugeot gaat zijn nieuwe modellen in Iran produceren. Boeing verkoopt 100 vliegtuigen aan Iran.

De nucleaire overeenkomst, die vorig jaar is afgesloten, legt  Iran geen windeieren. Het land is hard bezig belangrijke business deals te sluiten met het Westen: met de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Boeing en de Franse PSA-groep, autofabrikant van Peugeot en Citroen.

Met Boeing wordt onderhandeld over de aanschaf van 100 vliegtuigen. De Iraanse vliegtuigen zijn  door de sancties zeer verouderd en moeten vervangen worden. Bedrag dat hiermee is gemoeid wordt geschat op 27 miljard dollar. In januari van dit jaar werd ook al een overeenkomst getekend met Airbus voor de aanschaf van 118 vliegtuigen. Ook voor deze deal betaalt Iran 27 miljard dollar. De overeenkomst met Boeing moet nog wel door zowel de Iraanse als de Amerikaanse regering goedgekeurd worden. Een gelopen race is het nog niet. Binnen de Amerikaanse regering heerst nog steeds wantrouwen jegens Iran, die te maken hebben met de Iraanse financiële steun aan terreur organisaties, witwassen van geld en de schendingen tegen de menselijkheid. Echter, de VS hecht er ook aan dat het Westen gaat investeren in Iran.

De Franse PSA-groep heeft een overeenkomst gesloten met de Iraanse Khodro groep voor de bouw van de nieuwe Peugeots 208, 2008 en de 301. De Iraanse markt is enorm. Er is markt voor miljoenen auto’s en PSA wil die markt dan ook graag bedienen.

 

Lees verder:

Iran koopt 100 vliegtuigen van Boeing

Opheffen sancties maakt weg vrij voor overeenkomst met Boeing

Iran gaat de nieuwe Peugeots 208, 2008 en 301 produceren

Miljoenen Peugeots voor de Iraanse markt