VS moet zich houden aan de overeenkomst Iran en P5+1-landen

Het in 2015 verdrag tussen Iran en de P5+1 landen verloopt stroef. Iran test nog steeds ballistische raketten. De VN heeft nu de landen, die het verdrag hebben gesloten - ook Iran - opgeroepen om zich te houden aan volledige implementatie. De VS wil sancties uitbreiden.

In juli 2015 sloten Iran en de P5+1 landen (China, Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland) een overeenkomst met Iran om ontwikkeling van kernwapens te stoppen. De VN Veiligheidsraad  heeft deze zes landen opgeroepen zich te houden aan de implementatie van het verdrag. Dit, omdat de vrees bestaat dat de VS zich geheel zal afkeren van het verdrag. Die vrees is niet ongegrond. De VS handhaaft nog steeds een aantal sancties en is van plan deze zelfs uit te breiden. Onder-Secretaris-Generaal voor politieke zaken van de VN, Jeffrey Feltman zegt dat alleen de volledige implementatie van het verdrag kan garanderen, dat het Iraans kernonderzoek alleen vreedzame doeleinden dient. Iran moet meewerken aan transparantie, monitoren en verifiëren van de overeenkomst.

De VS-ambassadeur in de VN, beschuldigt Iran ervan, dat het land doorgaat met het testen van ballistische raketten, onwettige verwerving van raket technologie en (bewezen) wapensmokkel. De 5+1 landen met wie Iran de nuclaire overeenkomst sloot, maken – hoewel zij vinden dat alle partijen zich aan de overeenkomst moeten houden – zich bezorgd over het voortdurend testen van ballistische raketten door Iran en de wapenleveranties aan andere landen.

Lees verder:http://eaworldview.com/2017/06/iran-daily-un-calls-for-full-implementation-of-nuclear-deal/