Trump wil in tegenstelling tot Europa nucelaire deal herzien

Indien de VS zich terugtrekt uit het verdrag met Iran over de nucleaire bewapening dan ondermijnt dat niet alleen de geloofwaardigheid van internationale verdragen, maar zal - zo is de vrees- de gehele regio in een oorlog trekken.

De speech van Donald Trump, waarin hij Iran verketterde en Iran ervan beschuldigde zich niet te houden aan de nucleaire overeenkomst van juli 2015. Dit ondanks de verzekering van het Internationaal Atoomgezelschap, zijn eigen ministerie van Buitenlandse Zaken en Europa, dat Iran zich aan de afspraken houdt. Zijn adviseurs hebben hem ervan weerhouden het verdrag op te zeggen en in plaats daarvan deze kwestie binnen 60 dagen aan het Congres voor te leggen met de aanwijzing nieuwe sancties uit te vaardigen. Iran heeft al meteen laten weten niet van plan te zijn tot heronderhandelingen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken, bijeen in Luxemburg, verklaarden: “In deze tijd van nucleaire dreiging zal de EU   vasthouden aan het Joint Comprehensive Plan of Action  als onderdeel van de nonproligeratie verdragen. Verder beschouwen zij  Trumps uitspraken als een interne Amerikaanse aangelegenheid. Daarbij aantekenend, dat de VS zelf zich niet aan de afspraken houdt en aantal sancties nog steeds niet heeft opgeheven. De EU-minister van Buitenlandse Zaken zal er tijdens haar bezoek aan Washington begin november bij Trump op aandringen zich niet uit het verdrag terug te trekken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken ging een stap verder. Een mogelijke opzegging van het verdrag door de VS ondermijnt de geloofwaardigheid van internationale verdragen en het zal de wereld in een oorlog trekken.

 

Lees verder: http://eaworldview.com/2017/10/iran-daily-european-union-supports-nuclear-deal/