President Rouhani roept op tot grotere vrijheid van meningsuiting

De Iraanse cartoonist Atena Farghadani is na 18 maanden gevangenschap vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 12 jaar. Zijn vrijlating valt samen met oproep van Rouhani grotere vrijheid van meningsuiting voor te staan.

Intern wordt in Iran strijd geleverd over politieke vrijheid van meningsuiting. Rouhani riep tijdens de Iraanse boekenbeurs op tot grotere vrijheid van meningsuiting. Er mag kritiek op het bewind worden geuit. Kritiek is een zegen, zolang deze kritiek niemand beledigd. Critici mogen niet gevangen worden gezet.

De Iraanse regering is al lange tijd in gevecht met de Revolutionaire Garde, die de regering van Rouhani verwijt zwak te zijn en opruiing te tolereren. De Revolutionaire Garde wil dat activisten en journalisten lange gevangenisstraffen krijgen opgelegd.

In een open brief aan Rouhani hebben 230 journalisten hem opgeroepen de gevangenisstraffen van Iraanse journalisten nader te onderzoeken, inclusief de vier journalisten die recent zijn gearresteerd en zijn veroordeeld tot 5 en 10 jaar gevangenisstraf. Deze gevangenisstraffen staan in schril contract met de oproep van Rouhani. Deze week werd wel cartoonist Atena Farghadani vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 12 jaar wegens het tekenen van parlementsleden als dieren. Hij is nu na 18 maanden vrijgelaten.

Lees verder:

Kritiek op het bewind is een zegen