Opnieuw activisten voor vrijheid van mening voor jaren vast

Iran is nog steeds bezig met het arresteren van Iraanse ingezetenen, die zich kritisch uitlaten over het bewind. Dat lot trof het activisten echtpaar Arash Sadeghi en Golrokh Ebrahimi Iraee.

Het echtpaar Iraee zit momenteel een gevangenisstraf uit van 6 en 19 jaar. Het betreft Golrokh Ebrahimi Iraee en Arash Sadeghi. De laatste is veroordeeld tot 19 jaar gevangenis. Bij zijn arrestatie in zijn appartement vond de Revolutionaire Garde documenten van zijn echtgenote. Eén van de documenten was een nooit gepubliceerd verhaal over het stenigen van een vrouw wegens overspel. De vrouwelijke hoofdpersoon kijkt naar een film over het doden van vrouwen op basis van de Sharia. Zij wordt zo kwaad, dat zij de Koran verbrand. Zij zit nu een gevangenisstraf uit van 6 jaar wegens ‘het beledigingen van religieuze voorwerpen’ en ‘propaganda tegen de staat’.

Ze is zonder officieel document gevangen gezet. Zij kreeg een slechts een telefoontje om zich te melden bij de Evin gevangenis. Uiteindelijk is zij met geweld uit haar appartement gehaald.

Ook haar echtgenoot heeft geen officieel document gekregen. Sinds de presidentsverkiezingen van 2009 is hij regelmatig vastgezet. In 2015 was dat voor ‘samenscholing en samenzwering tegen de nationale veiligheid’, ‘propaganda tegen de staat’, ‘laster over de staat op social media’ en ‘belediging van de stichter van de Islamitische Republiek’.

Lees verder: Ongepubliceerd verhaal leidt tot gevangenisstra

http://Iran Feature: Imprisoned for 6 Years…for Writing an Unpublished Story