Nucleaire overeenkomst van juli 2015 nog intact

De Amerikaanse president Donald Trump zegt de ondertekenaars van de nucleaire overeenkomst nog 120 dagen de tijd te geven om de blunders in het verdrag te herstellen. Als dat niet lukt, stapt de VS eruit.

De nucleiare overeenkomst van juli 2015 tussen Iran en de 5+1-landen (Rusland, China, VS, Engeland, Frankrijk en Duitsland) is nog steeds intact. Dit ondanks het voortdurend dreigen met opstappen door de Amerikaanse president Trump. Op 13 januari zei Trump de Europese staten en Iran nog 120 dagen de tijd te geven om de ‘verschrikkelijke blunders’ in de overeenkomst te herstellen. Als dat niet lukt, dan zal de VS zich uit het verdrag terugtrekken.

Op 14 januari zei de Iraanse president op de staatstelevisie: “De Amerikaanse regering is er niet in geslaagd de nucleaire overeenkomst te ondermijnen…Het verdrag is een langdurige overwinning van Iran”. En verder: “een overwinning van de internationale verplichtingen en wetgeving tegen de dictatuur. We hebben bewezen dat we aan de onderhandelingstafel een onontwarbare knoop hebben doorgehakt…Iran spreekt de waarheid terwijl onze vijanden leugens vertellen en we hebben laten zien dat we niet streven naar de ontwikkeling van kernwapens”.

Om het verdrag veilig te stellen heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif een ronde gemaakt langs Moskou, China (telefonisch) en Brussel. In Brussel sprak hij met  Frederica Mogherini,de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Engeland. Iran heeft na het aantreden van Donald Trump geprobeerd de Europese landen los te weken van de VS door te benadrukken dat Teheran zich houdt aan de voorwaarden van het verdrag, zoals het Internationaal Atoom Gezelschap heeft aangetoond”. Mogherini: “De overeenkomst werkt en voldoet aan de belangrijkste doelstelling en dat is het toezicht op het Iraanse nucleaire programma”.

De Israelische premier Netanjahoe heeft de Franse president Macron gezegd, dat alle landen de vijf misdaden van het Iraanse regime moeten veroordelen. Deze misdaden zijn: “pogingen om nucleaire wapens te verkrijgen….ontwikkeling van ballistic raketten…steun verlenen aan terreur…regionale agressie en de wrede onderdrukking van Iraanse burgers”.

Lees verder:

http://eaworldview.com/2018/01/iran-daily-trump-extends-sanctions-waivers-for-last-time/

http://eaworldview.com/2018/01/iran-daily-zarif-takes-the-nuclear-case-to-europe/http://eaworldview.com/2018/01/iran-daily-tehran-gets-widespread-backing-for-nuclear-deal-following-trump-ultimatum/