Nieuwe sancties tegen Iran

Iran had gehoopt met de opheffing van de sanctie, zoals afgesproken in het in 2015 gesloten verdrag met de P5+1 landen, dat de Iraanse economie daarvan zou profiteren. Dat is niet gebeurd. De VS hebben nieuwe sancties opgelegd.

In juli 2015 sloten Iran en de P5+1 landen (China, Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk, de VS en Duitsland) een overeenkomst met Iran om de ontwikkeling door Iran van kernwapens te stoppen. De VN Veiligheidsraad  heeft deze zes landen opgeroepen zich te houden aan de implementatie van het verdrag. Herhaalde malen hebben de VS Iran gewaarschuwd om zich te houden aan dit verdrag. In de ogen van de Amerikaanse president Trump doet Iran dat niet.

Op 27 juli 2017 heeft de Senaat dan toch extra sancties tegen Iran genomen. Iran reageert furieus en zegt wraak te zullen nemen en de sancties te zullen trotseren. President Rouhani: “We zullen de nodige stappen ondernemen, die wij nodig achten voor het belang van onze natie (…). “Wij zullen verder gaan op de ingeslagen weg om onze defensiemogelijkheden te verbeteren”.

Iran had gehoopt dat de economie zou profiteren van de opheffing van de sancties in de voorgaande jaren. Maar dat is niet het geval geweest door de voortdurende Amerikaanse (nieuwe) sancties. Omdat de Amerikaanse politiek niet duidelijk is, zijn buitenlandse investeerders weggebleven uit angst zelf getroffen te worden door Amerikaanse  sancties.

Zie verder:

http://eaworldview.com/2017/07/iran-daily-tehran-fuming-as-us-senate-approves-sanctions/

http://eaworldview.com/2017/07/iran-daily-regime-anger-as-us-closes-on-new-sanctions/