Jaarlijkse hetze tegen Israel op Jeruzalemdag

Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 houdt Iran Jeruzalem-dag (Al-Quds dag). Deze dag markeert het einde van de diplomatieke betrekkingen met Israel in 1979. Volgens Iraanse bronnen demonstreerden er een miljoen mensen tegen Israel, de VS en Saoedi-Arabië.

Op de laatste vrijdag van de Ramadan ‘vieren’ Moslims in Iran en elders op de wereld Jeruzalem-dag (Al Quds-dag). Door het gehele land demonstreerden zo’n miljoen mensen tegen Israel met leuzen als ‘Dood aan Israel’ en verklaringen, dat de vernietiging van Israel topprioriteit is van de Moslims. De voorzitter van het Iraans parlement, Ali Larijani,  noemde Israel de “moeder van het terrorisme”.  Pro-Palestijnse groepen werden opgeroepen de rijen te sluiten tegen het “kindermoordenaars Israelische regime”. Bij de demonstraties werden ook de Zolfaghar raketten getoond, die eerder deze week werden afgeschoten op IS-bases in Syrië. Die aanval was volgens Iran een succes, Israelische bronnen maakten bekend dat van de 7 raketten er 6 hun doel misten.

De demonstranten konden op een digitaal display op het Palestijnse Plein in Teheran het aftellen zien naar de vernietiging van Israel in 8.411 dagen.

Ook andere landen werden beschimpt: Dood aan Amerika, dood aan het Verenigd Koninkrijk en dood aan aartsvijand het soenitische Saoedi-Arabië. Iran en Saoedi-Arabië strijden al enige tijd om de meeste invloed in de regio. De Amerikaanse toezegging aan Saoedi-Arabië wapens te leveren ter waarde van 110 miljard dollar intensiveerde de spanning tussen beide landen. Iran ziet deze deal als een VS-Saoedische bedreiging.

Lees verder:

http://www.timesofisrael.com/iranians-parade-missiles-shout-death-to-israel-in-annual-rally/

CIDI digitale Nieuwsbrief 23 juni 2017