Israel vergelijkt nucleaire deal met München 1938

Israel en de VS staan nog steeds vijandig tegenover elkaar voor wat betreft de nucleaire overeenkomst tussen Iran en het Westen. De Israelische minister van Defensie noemt het een totale overgave aan terreur en geweld in de wereld.

Israel en de VS liggen met elkaar overhoop over de nucleaire overeenkomst met Iran van juli 2015. Tijdens een persconferentie zei Obama, dat Israel nu achter de deal staat. De overeenkomst heeft gewerkt zoals wij verwacht hadden. Obama stoelt zijn uitspraak op gesprekken met hooggeplaatste Israelische defensie specialisten, waaronder stafchef Gadi Eisenkot. Deze zei in januari, dat de overeenkomst kansen biedt, maar tegelijk uitdagingen. Vooraanstaande ambtenaren van het ministerie van Justitie wijzen echter op de voortgaande raket-testen en de anti-Israelische retoriek vanuit Teheran.

Meteen na de persconferentie van de Amerikaanse president vroeg de Israelische premier Netanjahoe zich af met wie Obama gesproken heeft. Israels opvatting over de deal is niet veranderd.  Netanjahoe riep zowel de voorstanders als de tegenstanders op samen te werken, om erop toe te zien dat Iran zich aan de overeenkomst houdt, dat Iran stopt met agressie in de regio en dat Iran zijn terroristische netwerk ontmantelt.

De minister van Defensie, Avigdor Lieberman, vergelijkt de afspraken met die van München 1938, toen de westerse grootmachten dachten goede afspraken gemaakt te hebben met Hitler. Evenals het westen de uitspraken van Hitler niet serieus namen, doen de huidige westerse grootmachten dat ook niet t.a.v. de Iraanse uitspraken gericht op de vernietiging van de staat Israel.

Lees verder:

Obama: deal met Iran werkt

Israel ontkent achter overeenkomst met Iran te staan