Israel bombardeert Iraanse stellingen in Syrië

Iran heeft een militaire basis in Syrië gevesitgd. Israel heeft daarover grote zorgen. Iran levert al wapens aan Hezollah. Zo wordt Israel bedreigd uit het Zuiden door de proxy van Iran en vanuit Syrië door Iran zelf

Iran heeft gedurende de burgeroorlog in Syrië aan de kant gestaan van de Syrische president Assasd. In ruil voor die steun heeft Assad aan Iran toestemming gegeven in Syrië een permanente militaire basis te vestigen. Iran heeft het zelf overigens over een basis voor  ‘militaire adviseurs’.  Israel is uiterst bezorgd over deze Iraanse aanwezigheid dichtbij de grens. Bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen de diverse facties heeft Israel Rusland – één van de onderhandelaars – laten weten een bufferzone te willen van 40 km. en milities die in Syrië tegen elkaar vechten, heeft Israel duidelijk gecommuniceerd een gedemilitariseerd gebied te willen tussen Syrië en de Iraanse basis. Dat is niet gelukt. Er is nu een zone van 10 a 15 km zonder. Premier Netanjahoe en de minister van Defensie, Avigdor Lieberman, hebben gezegd, geen Iraanse aanwezigheid zo dichtbij de Israelische grens te tolereren.

Het afgelopen weekend is gebeurd, wat Israel vreesde, een direct Iraans signaal aan Israel. Een Iraanse drone lukte het het Israelische lunchtruim binnen te gaan. Als tegenreactie heeft Israel Iraanse doelen in Syrië gebormbardeerd. Iran was ‘not amused’, dat Israel op de hoogte was van de locatie. Na het neerhalen van een F-16 door Syrische luchtverdediging, bombardeerde Israel ook de Syrische luchtoelraketten.

Zoals gebruikelijk sloegen Hezbollah en de Revolutionaire Garde verbaal meteen toe en waarschuwden Israel niet met vuur te spelen. Zondag 11 september werd in Iran de 39e verjaardag van de revolutie herdacht. Daar werd opgeroepen tot eenheid tegen ‘Israelische samenzweringen’.

Zowel Iran als Syrië ontkennen dat een Iraanse drone het Israelisch luchtruim zou hebben geschonden.

Lees verder

https://www.cidi.nl/israel-versterkt-noordelijke-luchtverdediging-na-escalatie-met-iran/

https://www.cidi.nl/israel-heeft-iraanse-basis-in-syrie-aangevallen/

http://eaworldview.com/2018/02/iran-daily-israel-attacks-iranian-control-systems-in-syria-after-downing-tehrans-drone/