Iran versterkt zijn nucleaire activiteiten

Iran zal het ontwikkelen van ballistische raketten niet stopzetten, ondanks het verdrag dat in juli 2015 werd afgesloten. Volgens Iran vallen ballistische raketten niet onder het verdrag, omdat ze niet uitgerust kunnen worden met kernkoppen.

In juli vorig jaar sloten Iran en het Westen een nucleair akkoord. Dit akkoord behelst o.a.:

Vrije inspecties door het Internationale Atoomenengergie gezelschap, het aantal uranium centrifuges wordt teruggebracht van 19.000 naar 6.000, de voorraad laag verrijkt uranium wordt voor de komende 15 jaar beperkt tot 300 kilogram, zodat Iran niet voldoende overhoudt om een atoombom te maken, het Iraanse atoomprogramma wordt ingeperkt voor de komende 10-15 jaar. Daarna zal het nog een jaar duren voordat Iran een kernbom kan maken.

Nu zegt Iran, dat het zijn nucleaire activiteiten zal intensiveren en nucleaire producten zal gaan exporteren. Het hoofd van Iraans nucleaire programma zei dit tegen Iraanse diplomaten, bijeen in Teheran. De export betreft het industriële gebruik van kernenergie. Iran onderhandelt met Rusland over de levering van 40 ton zwaard water. Bepaalde typen kernreactoren gebruiken zwaar water.

De nucleaire overeenkomst was bedoeld om het Iraans nucleaire programma in te dammen. Critici hebben er altijd op gewezen, dat het verdrag  Iran de gelegenheid biedt voor het aanleggen van een arsenaal aan nucleaire producten.

Ondanks het nucleaire verdrag en het gefaseerde opheffen van de sancties blijft Iran agressieve rethoriek uiten jegens de VS en Israel. Recent zei de Opperste Leider van Iran, Khamenei, dat de VS gevolgd door het ‘Zionistische regime’ de belangrijkste vijanden van het Midden-Oosten zijn. De VS en Israel zijn, aldus Khamenei, de hoofdschuldigen van de chaos in het Midden-Oosten. Hij zei dit tegen het hoofd van de Islamitische terreurgroep de Palestijnse Islamitische Jihad. In maart heeft Iran ballistische raketten getest met de inscriptie Israel moet vernietigd worden. Vorige week (10 mei 2016) zei de Iraanse minister van Defensie, dat Iran zal doorgaan met de ontwikkeling en testen van ballistische raketten. Deze raketten zijn bedoeld als defensie van Iran. Iran is van mening, dat deze raketten niet vallen onder het verdrag met het Westen, omdat ze niet uitgerust kunnen worden met kernkoppen.

Lees verder: Iran ontwikkelt nieuwe nucleaire activiteiten

Ballistische raketten vallen niet onder verdrag van juli 2015