Iran na terugrekking VS uit nucleaire overeenkomst

Nu de VS het verdrag met Iran heeft opgezegd staan de andere ondertekenaars onder druk om het akkoord voort te zetten. Trump heeft al gezegd, dat hij sancties gaat opleggen tegen landen die de banden met Iran niet verbreken.

Op 8 mei heeft de Amerikaanse president bekend gemaakt dat de VS zich terugtrekt uit de nucleaire overeenkomst met Iran. Iran zou zich volgens Trump niet houden aan de verdragsbepalingen. Hij kondigde nieuwe sancties aan en sancties tegen landen die doorgaan met hun investeringsplannen in Iran en de handel met het land voortzetten.  Trump beschuldigt andere landen ervan Iran te helpen met zijn kernwapen programma. Het akkoord was juist nodig om Iran ervan te weerhouden kernwapens te produceren. Volgens Trump – en premier Netanjahoe van Israel – gaat Iran gewoon verder met het ontwikkelen van zijn kernprogramma. Trump vindt het akkoord ‘rampzalig’.

De terugtrekking van de VS betekent dat de andere ondertekenaars van het verdrag zich moeten beraden of zij wel door kunnen gaan. Dat zijn: Frankrijk, Duitsland, Groot-Britannië, Rusland en China.

Grote bedrijven zoals Peugeot e Total hebben al gezegd hun investeringen op te schorten.

Lees verder:

https://eaworldview.com/2018/07/iran-daily-tehran-and-5-powers-maintain-nuclear-deal-for-now/

https://www.google.nl/search?q=you+force&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=RYg6WpGYLIOq8we0yKjoCw