Iran economisch hard getroffen door opzegging verdrag door de VS

Nu de VS het verdrag met Iran heeft opgezegd, zoekt Iran garanties van de andere P5+1en de EU dat zij zullen blijven investeren in Iran. De Amerikaanse president zegt bedrijven die handel blijven drijven te zullen straffen.

Nu de Amerikaanse president het verdrag met Iran heeft opgezegd (9 mei 2018) zoekt Iran meer aansluiting bij de EU en Rusland. Tijdens een ontmoeting op de Shanghai Cooperation Organization in China tussen Poetin en Rouhani, zegt Iran dat het zich zal houden aan de bepalingen van het verdrag met de 5+1-landen (VS, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en Engeland). Rusland heeft, zegt Rouhani nu een belangrijke rol in het in stand houden van het verdrag dat in juli 2015 is gesloten met de voormalig Amerikaanse president Barack Obama. Poetin noemt de terugtrekking uit het verdrag onwetmatig. Moskou zal in overleg met de andere ondertekenaars van het verdrag de besprekingen met Iran voortzetten en het verdrag blijven ondersteunen.

De VS zegt niet alleen het verdrag met Iran op, maar breidt ook de sancties tegen Iran uit. Bovendien zal Trump  bedrijven die wel handel met Teheran blijven drijven bestraffen. Er is al een aantal bedrijven die hun investeringen in Iran opschorten: de Franse autofabrikant PSA, het Franse energiebedrijf Total, dat voornemens was voor 4,9 miljard te investeren in het South Pars gasvelden, het Franse Airbus dat 100 passagiers vliegtuigen aan Teheraan zou leveren, de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz en het Amerikaanse energiebedrijf General Electric.

In een reactie op het terugtreden van de VS zegt Iran dat Europa weinig tijd heeft om het verdrag overeind te houden. Iran probeert Europese garanties te krijgen, dat de EU (met name de drie Europese ondertekenaars Engeland, Frankrijk en Duitsland) en Rusland wel het verdrag blijven steunen. Het land wil niet alleen politieke steun maar ook toezeggingen dat Europa in Iran zal blijven investeren. Dat is hard nodig. Economisch gaat het Iran niet voor de wind. Ook zijn er geen harde Iraanse woorden gevallen over de toenadering tussen Noord-Korea en de VS. Immers, Trump praat wel met een land dat de beschikking heeft over kernwapens, maar niet met Iran dat geen kernwapens heeft.

Lees verder:

http://eaworldview.com/2018/05/iran-daily-tehran-presses-european-guarantees-vienna-meeting/

http://eaworldview.com/2018/05/iran-daily-zarif-demands-european-economic-backing-for-nuclear-deal/http://eaworldview.com/2018/06/iran-daily-tehran-time-almost-up-for-europe-and-nuclear-deal/