Iraanse vrouwen mogen alleen fietsen in hun achtertuin

De fiets is in opspraak geraakt in Iran. De kwestie ‘vrouwen in het openbaar op de fiets’ in Iran is zelfs onderwerp van discussie in de Majlis geworden en ook Ayatollah Elm Alhuda heeft aangegeven dat hij vind dat vrouwen uitstekend kunnen fietsen in de achtertuin.

De fiets, door socioloog Pim Fortuyn ooit “de motor achter de ontzuiling” in Nederland genoemd, is in opspraak geraakt in Iran. De kwestie ‘vrouwen in het openbaar op de fiets’ in Iran is zelfs onderwerp van discussie in de Majlis en ook religieuze leiders laten zich over de kwestie uit. Ayatollah Elm Alhuda is zelfs van mening dat vrouwen op de fiets in het straatbeeld niet thuis horen. Vrouwen die willen fietsen, moeten dit maar in hun achtertuin moeten doen.

De ultraconservatieve Ayatollah Alhuda zei volgnes de nieuwsdienst Shahrzadnews tijdens het vrijdagmiddaggebed in de Heilige stad Mashad: “Het is niet zondig voor een vrouw om op een fietszadel te zitten op voorwaarde dat ze dit in huis of haar achtertuin doet. Maar als zij in het openbaar fietst…. Zal haar houding en beweging leiden tot corruptie en prostitutie.” Deze menig wordt niet alleen gebezigd in ultraconservatieve kringen maar blijkt ook te heersen in de Majlis, het Iraanse parlement. De leider van de meerderheidsfracties zou vorig jaar gezegd hebben dat de idee dat vrouwen in het openbaar zouden fietsen ‘verdacht‘en ‘aangespoord door anti-islamitische elementen’. Ook het hoofd van de sociale en culturele commissie van de gemeente Teheran vrouwen heeft verboden om te fietsen op de openbare weg en staat volgens hem de burgemeester van Teheran achter zijn besluit.

Toch is deze discriminerende en vrouwen onderdrukkende mening niet iedereen toebedeeld in Iran. Het hoofd van de Raad voor milieu van de gemeente Teheran is sterk gekant tegen dit verbod. In de lokale pers zei hij: “jammer genoeg worden vrouwen verantwoordelijk gehouden voor veel sociale problemen in ons land.” Het hoofd van de Raad gaf mannen het advies om niet naar fietsende vrouwen te kijken mochten ze problemen hebben met een vrouw op een fiets. Ook de directeur van een pro-vrouwen op de fiets organisatie zei volgens Shahrzadnews dat er geen verbod in de Iraanse wet te vinden is die het vrouwen verbied om te fietsen in de straten van Teheran.

Bron: Shahrzadnews