Iraanse vertaler Soleimani Nia in hongerstaking

Begin van dit jaar werd de prominiente Iraanse vertaler Mohammed Soleimani Nia in Iran opgepakt. Hij zat tot vorige week in eenzame opsluiting in de Evin gevangenis in Teheran. De grond voor zijn arrestatie is nooit bekend gemaakt.

Begin van dit jaar werd de prominiente Iraanse vertaler Mohammed Soleimani Nia in Iran opgepakt. Hij zat tot vorige week in eenzame opsluiting in de Evin gevangenis in Teheran. De grond voor zijn arrestatie  is nooit bekend gemaakt. Soleimani Nia vertaalde buitenlandse literaire werken, zoals het boek ‘Funny in Farsi’ van de Iraans-Amerikaanse schrijfster Firoozeh Dumas. Het humoristische boek van Dumas werd een bestseller in Iran, er werden ruim 100.000 exemplaren van verkocht.  Een jaar geleden werd dit boek verboden in Iran. Dumas geeft aan dat zij, de 39-jarige, Soleimani Nia heeft leren kennen als een “onschuldige, tedere en kwetsbare man”.

Familieleden van de vertaler geven aan dat Soleimani Nia vast voedsel weigert en alleen water tot zich neemt. Hij ziet zijn hongerstaking als een protestactie tegen zijn opsluiting zonder dat hij ooit een aanklacht te horen heeft gekregen. De familie van Soleimani Nia gaat sinds zijn gevangen name regelmatig naar de rechtbank om de aanklacht tegen hem boven water te krijgen. Tot nu toe heeft dit geen duidelijkheid verschaft. De familie van Soleimani Nia mag hem op de maandagen bezoeken in de gevangenis en hij mag wekelijks, onder toezicht, één telefoontje naar familieleden plegen. Afgelopen woensdag werd hij vanuit de eenzame opsluiting overgeplaatst naar de algemene afdeling van de gevangenis. Suleiman Nia geeft aan dat hij zijn hongerstaking doorzet. Volgens CNN heeft een bron dicht bij zijn familie aangegeven dat hij erg zwak klinkt.

De internationale organisatie PEN, een organisatie die wereldwijde persvrijheid nastreeft, heeft aangegeven erg bezorgd te zijn over het welzijn van Mohammad Soleimani Nia. Volgens de organisatie zit hij in de gevangenis omdat hij in april 2007 de sociale netwerksite U24 lanceerde. Na zijn arrestatie, afgelopen januari, werd door Iraanse veiligheidstroepen zijn huis doorzocht en werden zijn computers en documenten in beslag genomen. Sindsdien zat hij in eenzame opsluiting, zonder op de hoogte te zijn gebracht van de aanklacht tegen hem. Het ‘Schrijver in de Gevangenis Comité’ van PEN is de gevangenneming van Soleimani Nia een overtreding op Artikel 19 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten. Iran is één van de medeondertekenaars van dit verdrag.

Bron: Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten