Inauguratierede Rouhani hekelt de VS over nucleaire overeenkomst

In zijn inauguratie speech voor zijn tweede ambtstermijn valt Rouhani de VS hard aan, omdat Amerika zich niet houdt aan de nucleaire deel van 2015. Hierdoor blijven investeerders weg, uit angst dat Trump hun bedrijven zal boycotten.

De VS moeten het opnieuw ontgelden. Tijdens zijn inauguratie rede op 5 augustus 2017 verkettert Rouhani de VS, omdat zij zich niet aan de nucleaure overeenkomst van 2015 houden. Keer op keer zou Amerika zich niet houden aan de bepalingen in het verdrag. Hij waarschuwde de VS, dat Iran hetzelfde zal gaan doen. Al vanaf de implementatie van het verdrag in januari 2016 heeft de VS zich niet aan het verdrag gehouden, door steeds nieuwe voorwaarden te eisen en nieuwe sancties op te leggen. Dat heeft buitenlandse ondernemers ervan weerhouden om in Iran te investeren. Ook het handelingsverkeer kon zich daardoor maar in beperkte mate ontwikkelen. Rouhani benadrukte dat Iran zich aan het verdrag zal houden, zolang de andere partijen dat ook doen. “Iran” , aldus Rouhani “zal niet de eerste zijn, die de stekker eruit trekt, maar zal niet zwijgen over de voortdurende schending van de overeenkomst door de VS”.

De nucleaire deal met het Westen heeft Iran wel wat Europese investeerders opgeleverd. Hoewel minder dan verwacht, omdat de Europeanen bevreesd zijn voor Amerikaanse sancties tegen hun bedrijven. In augustus 2017 tekenden Renault en Iran een overeenkomst om jaarlijks meer dan 150.00 auto’s in Iran te produceren. In totaal is daarmee € 660 miljoen mee gemoeid. Vorig jaar had Peugeot ook al een deal met Iran gesloten over de productie van 200.000 Citroens.