Grote zorgen voor Israel over Iraanse aanwezigheid in Syrië

Premier Netanjahoe van Israel heeft gezegd Iraanse aanwezigheid in Syrië niet te tolereren. Bij de onderhandelingen voor een wapenstilstand in Zuid-Syrië is besloten slechts een kleine bufferzone met het grensgebied met Israel te creëren.

Zondag 10 december zei de Israelische premier Netanjahoe in Parijs naar aanleiding van de uitspraak van president Tromp over Jeruzalem als de ongedeelde hoofdstad van Israel, dat hoe eerder de Palestijnen dat accepteren hoe eerder er vrede zal zijn.

In dezelfde persconferentie ging de Israelische premier in op de Iraanse basis in Syrië. Israel zal dat niet tolereren. Iran heeft op 20 december gezegd, dat het in Syrië aanwezig zal  blijven om de val van president Assad en diens regering te voorkomen en om terreurgroepen te bestrijden.

Israel is ernstig bezorgd over de Iraanse nabijheid van de Golan en heeft dan ook aangedrongen op de bufferzone van 60 km. Dat gaat niet gebeuren. Hoogstens een bufferzone van 10 tot 15 km. De wapenstilstand in Syrië, tot stand gekomen door o.a. Russische bemiddeling, geeft ruimte aan Hezbollah, de Iraanse Revolutionaire Garde en andere sjiitische groepen kunnen nu het grensgebied met Israel binnendringen. Iran steunt Hezbollah met een jaarlijkse bijdrage van rond de 700 miljoen euro.

Lees verder: https://www.cidi.nl/rusland-verruimt-syrische-bufferzone-aan-de-grens-met-israel/

https://www.cidi.nl/israel-vreest-iraanse-aanwezigheid-nabij-de-golan-door-wapenstilstand-zuid-syrie/

http://eaworldview.com/2017/12/iran-daily-tehran-we-will-have-long-term-military-presence-in-syria/

https://www.nu.nl/midden-oostenconflict/5043122/israelische-premier-trekt-van-leer-iran-en-turkije.htm/

http://www.understandingwar.org/sites/default/files/IranianStrategyinSyria-1MAY.pdf