Dreigende taal uit Teheran jegens Israel

Trump trekt de stekker uit de nucleaire deal met Iran.  De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken gaat met de overige ondertekenaars in gesprek. Ajatollah Kathami dreigt Tel Aviv en Haifa te vernietigen.

Op 8 mei kondigde de Amerikaanse president Trump aan, dat de VS zich terugtrekken uit de nucleaire  overeenkomst met Iran. De overige leden van de P5+1 groep volgen het Amerikaanse beleid niet. Verder zei hij, dat de overeenkomst slechts het maken van kernwapens vertraagt, Iran terreurorganiaties blijft financieren en het ontwikkelen van ballistische raketten continueert. Alle sancties van voor de nucleaire deal worden opnieuw ingevoerd.

Iran zegt in haar verklaring, dat de ongefundeerde verwijten aan het adres van Iran ten goede komen aan een regime dat door zijn interventies in het Mdden-Oosten de regio in chaos heeft gestort en dat aanzet tot terreur en extremisme; wiens Zionistische bondgenoot betrokken is bij ongeëvenaarde wreedheden, schending van mensenrechten en agressie; zijn regionale cliënt-staten  hebben aangezet tot de vorming van terroristische  groeperingen, die zij ook financieren.  Verder stelt Iran in haar verklaring dat niet Iran maar de VS zich niet houdt aan de verplichtingen van het nucleaire akkoord.

Israel – en Saoedi-Arabië – staan volledig achter het besluit van Trump. Volgens de Israelische premier Netanjahoe gaat Iran nog steeds door met het ontwikkelen van nucleaire wapens. Vanuit Teheran komt dreigende taal richting Israel. Ajatolloah Ahmad Khatami dreigde 12 mei Israelische steden te verwoesten als Israel  “dwaas handelt”. De heilige regering van Iran zal zijn productie van ballistische raketten opvoeren zodat Israel – een bezettende mogendheid – slapeloze nachten zal hebben. Tel Aviv en Haifa zullen met de grond gelijk worden gemaakt als Israel dwaas handelt.

Twee uur na de Amerikaanse bekendmaking dat de VS zich uit de nucleaire deal terugtrekt viel Israel Iraans bases aan ten zuiden van Damascus. Iran reageert met het afschieten van raketten op de Golanhoogte.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, begint aan overleg met de overige ondertekenaars: Frankrijk, Engeland, Rusland, China en Duitsland.

Lees verder

https://www.cidi.nl/trump-trekt-de-stekker-uit-het-nucleaire-akkoord-met-iran/

http://eaworldview.com/2018/05/iran-daily-zarif-sets-off-on-tour-to-salvage-nuclear-deal-after-us-withdrawal/

https://www.google.com/search?q=Iran+Daily%3A+Top+Cleric+to+Israel+-+we+will+destroy+your+citeis&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab