Blijft Iran Hamas steunen?

Iran heeft jaren lang Hamas zowel financieel als materieel  gesteund. Na het conflict tussen Hamas (soenitisch) en Iran (sjiïtisch) kwam daaraan een einde. Wil Hamas overleven dan heeft het opnieuw hulp nodig van Iran.

Begin september reisde de Hamas-top van 50 man, waaronder Ismail Haniyeh, Khaled Mashaal en Mahmoud Al Zahar naar Qatar.  De reis ging echter eerst naar Cairo. De Egyptenaren gaven pas toestemming , nadat alle papieren van de Hamas-leiders zorgvuldig waren geïnspecteerd. De meesten van hen bleven in Qatar, Mahmoud Al Zahar, reisde door naar Iran. Hij is nog de enige Hamasleider, die relaties onderhoudt met Iran. De betrekkingen tussen Hamas en Iran staan al jaren op een koud laag pitje. De militaire arm van Hamas heeft jaren lang druk uit geoefend op het Iraanse regime, om de banden sterker aan te halen.

Als Zahar niet huiswaarts keert met nieuwe Iraanse financiële steun zoals eerdere jaren het geval is geweest, zal Haniyeh  de volledige verantwoordelijkheid hebben om elders hulp en steun te vragen. Hij zal dan zijn pijlen richten op de gehele Arabische wereld. Financiële en materiële steun is hard nodig wil Hamas overleven. Echter, zolang Iran zijn hulp niet hervat tot op het oude niveau, ziet de toekomst van Hamas er niet goed uit.

Zie verder: Hamas heeft Iran nodig voor zijn overleving