Vierde procesdag Iraanse bahá’í-leiders op 12 juni 2010

De vierde dag van het proces tegen de zeven bahá’í-leiders in Iran vindt plaats op zaterdag 12 juni a.s. Op die dag is het precies een jaar geleden dat de Iraanse presidentsverkiezingen werden gehouden. De uitslag leidde destijds tot veel protesten, zowel in Iran als in de rest van de wereld. Dit jaar zal op 12 juni wereldwijd actie worden gevoerd om de aandacht te vestigen op de schending van mensenrechten in Iran. Dat gebeurt ook in Amsterdam, waarbij o.a. Iranian Progressive Youth, Amnesty International, Pen International en Bahá’í-gemeenschap Nederland betrokken zijn. Er wordt een fietstocht ‘Cycle for free Iran’ gehouden van het Spui naar het Museumplein waar vanaf 15.00 uur een manifestatie zal zijn.

De website van de nationale actie is http://www.united4iran-nl.org/, van de internationale actie: http://12june.org/. De coördinatie is in handen van United for Iran: http://united4iran.com/.

De zeven bahá’ís zitten al meer dan twee jaar gevangen in de Evin-gevangenis van Teheran. Het proces tegen hen begon op 12 januari van dit jaar, nadat ze twintig maanden gevangen hadden gezeten. Zij waren tot dat moment niet op de hoogte gesteld waarvan zij werden beschuldigd. Op de eerste zitting bleek dat het Revolutionaire Hof in Teheran hen onder meer spionage, propagandistische activiteiten tegen de islamitische orde en ‘corruptie op aarde’ ten laste legde. De bahá’ís wezen alle beschuldigingen categorisch af.

Op 7 februari volgde een tweede zitting die voornamelijk procedureel van aard was. De derde zittingsdag was op 12 april. De zeven bahá’ís weigerden toen hun medewerking. Dat was een direct gevolg van het feit dat volkomen onverwacht waarnemers en ondervragers van het ministerie van Informatie in de rechtszaal aanwezig waren. Zij werden vergezeld door een filmploeg. Familieleden van de gevangen bahá’ís mochten niet bij het proces zijn. Evenals de beide voorgaande keren bleven de deuren van de rechtszaal gesloten. Bij de bahá’ís rezen vragen over de motieven van het ministerie om een filmploeg en waarnemers toe te laten en zij deelden de rechter mee niet mee te willen werken aan deze zitting.

‘Het was onacceptabel voor hen dat er toeschouwers en zelfs een filmploeg aanwezig zouden zijn, terwijl familieleden de toegang was ontzegd’, aldus Diane Ala’i, woordvoerster van BIC in Genève. ‘Er zou geen bezwaar zijn gemaakt als het proces openbaar was geweest en gevoerd zou zijn volgens internationaal aanvaarde juridische regels. Tijdens de zittingsdagen is tot nu toe geen bewijs geleverd dat de bahá’ís onrechtmatige handelingen zouden hebben verricht. Zij zijn volledig onschuldig en worden slechts gevangen gehouden vanwege hun religieuze overtuiging. De Iraanse overheid moet weten dat haar actie tegen deze onschuldige burgers in de hele wereld kritisch wordt gevolgd. Wij vragen opnieuw om onmiddellijke vrijlating van de zeven of om hen op zijn minst op borgtocht vrij te laten’.

De zeven bahá’í-leiders die gevangen zitten zijn Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli en Vahid Tizfahm. Voordat zij werden gearresteerd droegen zij bij aan de spirituele en sociale behoeften van de Iraanse bahá’í-gemeenschap, die naar schatting 300.000 personen omvat. In totaal zitten er op dit moment 38 bahá’ís in Iraanse gevangenissen.

Den Haag, 8 juni 2010

 

Voor meer informatie: Nationaal Bahá’í Centrum, Riouwstraat 27, 2585 GR Den Haag Telefoon: 070 355 4017, e-mail: beb@bahai.nl Contactpersoon: Marga Martens 06 515 85 302
Internet: http://www.bahai.nl en
http://www.bahai.org/persecution/iran

 

Achtergrondinformatie over de gevangenen is te vinden op http://news.bahai.org/human-rights/iran/iran-update/yaran-profiles.html.

 

Bahá’í-geloof

Het Bahá’í-geloof wordt beschouwd als de jongste wereldgodsdienst. Het geloof is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in Iran. Het verkondigt de eenheid van God, de eenheid van godsdienst en de eenheid van de mensheid. Het is op dit moment na het christendom de meest wijd verbreide godsdienst ter wereld. Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan vijf miljoen bahá’ís. Aanvullende informatie is te vinden op www.bahai.org.