In Iran is een schikbarende stijging waar te nemen van het aantal publieke executies in 2011. Dit blijkt uit het meest recente rapport, “We are ordered to crush you”, van Amnesty International. Elise Auerbach, Amnesty’s Iran specialist, melde aan AP dat er 50 officiële publieke executies hadden plaatsgevonden in 2011, vorig jaar waren dit er veertien. Het totaal aantal executies in Iran steeg van 253, in 2010, naar 600 in 2011. Auerbach voegde hieraan toe dat dit aantal executies absolute minimum aantallen zijn. Het enige land dat Iran overtreft in het aantal executies is China.
Het rapport van Amnesty beschrijft hoe in het kielzog van de ‘Arabische Lente’ oproepen tot protest van oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi door het regime werden onderdrukt. In navolging van de protesten volgde een golf van arrestaties en werd ook wetgeving op bepaalde punten aangescherpt.
“Vandaag de dag In Iran breng je jezelf in gevaar als je iets onderneemt dat zou kunnen vallen buiten de steeds nauwere grenzen van wat de autoriteiten sociaal of politiek aanvaardbaar achtten”, zei Ann Harrison, interim adjunct-directeur van Amnesty International’s programma voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zij voegde hieraan toe dat “ alles, van het opzetten van sociaal netwerk op internet tot het je aansluiten bij een NGO je in de gevangenis kan doen belanden.”
In de aanloop naar de parlementsverkiezingen verslecht de situatie zienderogen. Het regime richt zich steeds meer op media. Google wordt betiteld als instrument voor spionage en ook internetcafe’s werden aangepakt. De Iraanse Cyber politie verplicht de installatie van camera’s in internetcafe’s. Eigenaren worden verplicht de identiteit van de gebruikers te registreren.
Het rapport constateerde dat de golf van arrestaties specifiek worden gericht op advocaten, studenten, journalisten, politieke activisten en hun familieleden, religieuze en etnische minderheden, filmmakers, en mensen met internationale (media) contacten. De oppositieleiders Mousavi en Karroubi zijn de facto onder huisarrest geplaatst.
De blogger Mehdi Khazali werd veroordeeld tot bijna 14 jaar in de gevangenis, 10 jaar in ballingschap en 90 zweepslagen. De beschuldiging luidde: het verspreiden van propaganda tegen het regime, het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en het schrijven van een kritische brief aan de Opperste Leider. Khazali zit nu in de Evin gevangenis, in Teheran, waar hij dit jaar 40 dagen in hongerstaking is gegaan uit protest tegen zijn aanhouding.
Abdolfattah Soltani, een mensenrechtenactivist, werd ook gearresteerd en zit sindsdien in de Evin gevangenis in afwachting van zijn proces. De reden voor zijn aanhouding is de aanvaarding van een hem toegekende internationale prijs op het gebied van de mensenrechten. Volgens het regime heeft hij hiermee een strafbaar feit gepleegd. Hij kan een gevangenisstraf krijgen van in principe 20 jaar.
Amnesty International roept de internationale gemeenschap op om zich niet af te laten leiden door de recente gebeurtenissen in de regio en de inspanningen tegen het nucleaire (wapen)programma van Iran. De mensenrechtenorganisatie hoopt dat er ook aandacht blijft voor de verslechterende mensenrechten situatie in Iran.