Verenigde Staten verijdelt aanslag op Saoedische ambassadeur door Iraniers

Er dreigt een confrontatie tussen de Verenigde Staten en Iran nu een Iraans complot is onthuld om de Saudische ambassadeur om te brengen in een vol restaurant in Washington. De Amerikanen beraadden zich gisteren nog op een reactie.

De Iraniër met de Amerikaanse nationaliteit benaderde afgelopen juli iemand van de Amerikaanse overheidsorganisatie Drug Enforcement Administration (DEA) omdat hij dacht dat hij met een lid van een Mexicaanse drugskartel – Los Zetas – te maken had. Met hem zou hij de moord op de Saoedische ambassadeur willen plannen. De DEA besloot het misverstand in stand te houden en schakelde de FBI in toen duidelijk werd dat het met een terreurplan te maken had.

De DEA-agent ontmoette de man, de 56-jarige Manssor Arbabsiar, twee keer in juli in Noord-Mexico. Daarbij kwamen ze zogenaamd overeen dat de Iraniër 1,5 miljoen dollar zou betalen voor de moord op de Saoedische ambassadeur. Later maakte Arbabsiar twee vooruitbetalingen over. Hij zou claimen dat hij namens “hooggeplaatsten in de Iraanse regering” handelde.Opvallend hierbij is dat het geld werd overgemaakt vanaf een rekening die toebehoord aan de Quds Force, een speciale militaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde.  

De afronding van de afspraak zou eind september in Mexico City plaatsvinden, maar Arbabsiar werd op verzoek van de Verenigde Staten geweigerd en op een vlucht naar International Kennedy Airport gezet. Eenmaal aangekomen in New York werd hij gearresteerd. Volgens de Amerikaanse procureur-generaal zal binnenkort actie worden ondernomen om Iran verantwoordelijk te stellen voor het complot. Tot dusverre heeft de Amerikaanse regering 5 leden van de Revolutionaire Garde gesanctioneerd waaronder 4 ‘seniors’.

Europese Unie

De Britse regering steunt eventuele strafmaatregelen tegen Iran, in verband met de vermeende betrokkenheid van dat land bij een terreurcomplot in de Verenigde Staten. De EU zegt ‘diep bezorgd’ als de aantijgingen kloppen.

Londen en Washington voeren op dit moment overleg over de kwestie, meldde vandaag een woordvoerder van David Cameron, de premier van Groot-Brittannië.

De Britse woordvoerder noemde de bevindingen van Justitie in de VS ‘schokkend’. De VS, Groot-Brittannië en andere westerse landen hebben in het verleden al een reeks sancties opgelegd aan Iran en aan leden van de Iraanse regering. Dit vanwege het omstreden nucleaire programma van het land.

De EU reageert vooralsnog sceptisch op een mogelijk ‘antiterreurplan’, omdat ze eerst bewijzen wil zien. ‘Wanneer de feiten worden bevestigd, betekent dat een grove schending van internationaal recht met ernstige internationale gevolgen’, zei een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton tijdens een persconferentie.

Alhoewel de gehele actie en opzet omstreden  is, is het niet de eerste keer dat Iran buiten zijn landgrenzen aanslagen pleegt. In september 1992 werden de Iraans Koerdische oppositie leiders Sadegs Sharafkandis, Fattah Abdoli, Homayoun Ardalan en hun vertaler Nouri Dehkordi vermoord in een Grieks restaurant Mykonos. In april 1997 oordeelde het Duitse Hof dat Iran achter de assasinatie zat er werd er een internationaal arrestatiebevel uitgegeven voor de Minister van Veiligheid Hojjat al-Islam Ali Fallahian en Ayatollah Ali Khamenei en toenmalig president Ayatollah Rafsanjani. Dit leidde tot een diplomatieke crisis tussen Duitsland en Iran. Daarnaast zou de toenmalige Zweedse president Ingvar Carlsson ook aanwezig zijn, maar door toedoen van economische ontwikkelingen in Zweden vloog hij diezelfde dag terug.

Saudi-Arabië overtuigd

 
Wat betreft Saudi-Arabië is er daarentegen helemaal geen sprake van twijfel. ‘Het bewijs voor betrokkenheid van het Iraanse bewind bij het plan voor terreuraanslagen in de Verenigde Staten, onder meer op de ambassades van Israël en Saudi-Arabië, is overweldigend. Iemand in Iran zal hiervoor moeten boeten.’ Dat zei de invloedrijke Saudische prins Turki al-Faisal vandaag in Londen.

De prins was in het verleden hoofd van de veiligheidsdiensten in Saudi-Arabië. Hij was ook ambassadeur in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië.

Ontkenning Iran

 
Iran ontkent enige betrokkenheid. De Iraanse ambassadeur noemde de nieuwe beschuldigingen van de VS aan het adres van Iran een ‘kwaad complot’ om aan te stichten tot oorlog. Dat schreef de Iraanse VN-ambassadeur gisteren in een brief aan de Veiligheidsraad en aan secretaris-generaal Ban Ki-moon.

‘De Iraanse natie wil een wereld die vrij is van terrorisme’, aldus Mohammad Khazaee. De ‘schandalige beschuldiging’ dat Teheran aanslagen wilde laten plegen in de VS,

De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Saud al-Faisal, heeft de VS vandaag bedankt voor het aanhouden van een terreurverdachte. Een andere verdachte is nog voortvluchtig.

Bronnen: New York Times, BBC News, ABC News, NRC, Trouw en Volkskrant,