Nasrin Sotoudeh, de mensenrechtenadvocate die sinds september opgesloten zit, is in Iran tot elf jaar in de gevangenis veroordeeld. Daarnaast mag zij twintig jaar lang haar beroep niet uitoefenen. Zij werd schuldig bevonden aan ‘propaganda tegen het regime’ en ‘het bedreigen van de nationale veiligheid’. Sotoudeh werd beroemd door vrouwenrechtenactivisten en minderjarigen te verdedigen. Tot haar cliënten behoorden Nobelprijswinnares Shirin Ebadi, en de vorige week ter dood veroordeelde Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.
De zware straf waartoe zij is veroordeeld is consistent met de zwaardere druk dat het Iraanse regime toepast op mensenrechtenactivisten. Afgelopen weekend maakten media bekend dat mensenrechtenactiviste Shiva Nazar Ahari tot vier jaar cel en 74 zweepslagen was veroordeeld. Haar advocaat had hier nog geen officieel bericht over vernomen. Steeds meer activisten die opkomen voor mensenrechten in Iran worden gedwongen hun werkzaamheden te staken. In veel gevallen worden zij gearresteerd, anderen ontvluchten het land voordat zij kunnen worden vervolgd. Het laatste deed Mohammad Mostefaei, de advocaat van de tot steniging veroordeelde Sakineh Ashtiani, nadat hij op borgtocht vrijkwam na zijn arrestatie in juli. Inmiddels woont hij in Noorwegen. Een andere advocaat, Mohammad Seifzadeh, werd in oktober tot negen jaar cel veroordeeld. Hij had samen met Shirin Ebadi het Centrum voor mensenrechtenverdedigers opgericht. Ook Ebadi zelf heeft land, na de frauduleuze verkiezingen van 2009, moeten ontvluchten.
De opsluiting van Sotoudeh heeft internationaal veel aandacht getrokken van de media. Het Europese Parlement, Amnesty International en Human Rights Watch hebben zich nadrukkelijk ingezet voor de vrijlating van de advocate. Prominente Iraanse mensenrechtenactivisten als Shirin Ebadi, Shadi Sadr en Mahboubeh Abbasgholizadeh hielden in december een protestactie voor het VN-gebouw in Genève. Zij vroegen onder andere aandacht voor het feit dat Sotoudeh sinds haar opsluiting in isolement werd geplaatst, wat in strijd is met de Iraanse wet. De advocate is sinds haar gevangenschap al tweemaal in hongerstaking gegaan om rechtvaardige behandeling af te dwingen. Zij heeft twee kinderen, van 3 en 11 jaar oud.