De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft deze week de invoering van nieuwe Europese sancties tegen Iraanse mensenrechtenschenders verwelkomd. De sancties zullen 32 Iraanse overheidsfunctionarissen, die volgens Hague “verantwoordelijk en instrumenteel zijn” voor Irans “stuitende mensenrechtensituatie”, uitsluiten van reizen naar Europa. Tevens zullen de Europese tegoeden van de mensenrechtenschenders worden bevroren. Het gaat hierbij om politiecommandanten, rechters, en gevangenisbewakers. In de Verenigde Staten, waar al eerder dergelijke sancties tegen Iran zijn ingevoerd, zei een woordvoerder van President Barack Obama dat de sancties een “belangrijke herinnering” zijn aan het regime in Teheran dat zij verantwoordelijk zullen worden gesteld voor hun daden.
In Iran is ondertussen een wet in de maak die een einde dreigt te maken aan de activiteiten van onafhankelijke stichtingen en organisaties (NGO’s). Maatschappelijke organisaties zullen om te kunnen functioneren voortaan toestemming moeten vragen aan een commissie die bestaat uit afgevaardigden van o.a. het ministerie van Inlichtingen, de Basij-militie, de Revolutionaire Garde, de politie, en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze commissie zal besluiten over het toekennen en intrekken van vergunningen aan organisaties die aan de verbetering van de Iraanse maatschappij willen werken. Daarnaast mogen er geen politieke demonstraties meer georganiseerd worden en moeten organisaties toestemming vragen voor zij contact mogen hebben met internationale organisaties. Negen Iraanse en internationale NGO’s, waaronder Amnesty International, HIVOS, Human Rights Watch en Education International, hebben samen met de Iraanse Nobelprijswinnares Shirin Ebadi dinsdag hun ongenoegen over de wet geuit. Zij wezen de machthebbers in Teheran er op dat de wet in strijd is met de Iraanse grondwet en het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (ICCPR), waaraan ook Iran zich heeft verbonden. Op donderdag besloot het Iraanse parlement het aannemen van de wet enkele maanden uit te stellen zodat de sociale commissie meer tijd zal hebben om de wet te bespreken.
Overigens heeft Iran laten weten niet langer westerse vliegtuigen te zullen bijtanken. Het besluit is een reactie op de problemen die Iraanse vliegtuigen hebben om in Europa aan brandstof te komen. Door Amerikaanse sancties tegen Iran worden oliemaatschappijen gedwongen te kiezen tussen het leveren van brandstof aan Iran (en Iraanse vliegtuigen) of aan de Verenigde Staten. De meeste grote maatschappijen, zoals Shell, Total, BP, en ENI, hebben voor toegang tot de Amerikaanse markt gekozen en leveren daarom al maanden geen brandstof meer aan vliegtuigen van Iran Air.
Bron: Het Parool, Bloomberg, Amnesty International, Radio Zamaneh
Bekijk hier het document waarin de nieuwe Europese sancties en de lijst met de namen van de bestrafte mensenrechtenschenders beschreven staan.