Terwijl de afgelopen week in Europa en de Verenigde Staten ophef ontstond over de behandeling van de zeven in Iran gevang leiders van de Bahá’í-gemeenschap, benadrukte Iran juist haar onafhankelijkheid van het westen. Verschillende Iraanse beleidsbepalers zeiden de omwentelingen in de Arabische wereld te verwelkomen omdat de regio zich zodoende losmaakt van westerse invloeden. Ook verklaarde Teheran verder te zullen werken aan haar militaire capaciteiten. Verschillende leiders in de regio spraken zich ondertussen uit tegen de ondermijnende invloed die Iran in hun landen uitoefent.
Vorige week bleek dat de straf voor de zeven Bahá’í-leiders die in Iran in de cel zitten weer op twintig jaar is gezet, nadat die eerder van twintig naar tien jaar was teruggebracht. De Hoge Vertegenwoordigster van de EU, Catherine Ashton, sprak deze week haar afschuw uit over de verhoogde celstraf en eiste de onmiddellijke vrijlating van de veroordeelden. De voorzitter van het Europese Parlement, Jerzy Buzek, vroeg van de Iraanse autoriteiten om “deze onrechtvaardige opsluiting van de religieuze leiders te beëindigen, en meer informatie over hun juridische status vrij te geven”. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague, uitte maandag zijn bezorgdheid over berichten dat de zeven gedetineerden fysiek bedreigd worden door medegevangenen en cipiers. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de verhoogde straf “schandalig”. Het Amerikaanse State Department wees erop dat het Iraanse besluit in strijd was met de Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, die ook Iran verplicht is na te leven. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal schaarde Iran deze week in een nieuwe mensenrechtennota tussen de zwaarste mensenrechtenschenders ter wereld, samen met Birma en Noord-Korea.
Leiders in Iran toonden zich ondertussen stoïcijns voor de internationale kritiek. De Iraanse delegatieleider bij de VN in New York zei maandag dat Iran het model is voor andere landen die op dit moment revoluties doormaken vanwege haar onafhankelijkheid van het westen. De minister van Defensie Ahmed Vahidi benadrukte dat de Arabische democratische bewegingen zich verzetten tegen de kolonialistische inmenging van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Minister Vahidi zei tevens dat Iran een nieuwe rakettenmodel in productie zal nemen, om de aanvallende slagvaardigheid van de Iraanse strijdkrachten te vergroten. Het gaat om een raket die laag over de grond kan vliegen, ook in gebieden met hoogteverschillen, waardoor de raket moeilijk te signaleren is. Ook verklaarde Iran deze week nieuwe, verbeterde uraniumcentrifuges te testen en dat zij een ruimtesatelliet zullen opeisen die in Italië is vervaardigd. De satelliet, Mesbah-1, is in 2005 door een Italiaans bedrijf gebouwd maar nooit aan Iran uitgeleverd. Italië weigert het projectiel uit te voeren omdat (VN) sancties de export van dergelijk materieel naar Iran verbieden.
De Iraanse klachten over westerse inmenging in de Arabische wereld werden in een ander daglicht geplaatst door leiders van de Gulf Cooperative Council (GCC) en Libanon, die Teheran deze week afvielen vanwege bemoeienissen in Bahrein, Koeweit en Libanon. Op zondag kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Golfstaten met een verklaring waarin Iran ervan werd beschuldigd met campagnes in Bahrein en Koeweit de regio te destabiliseren. Saeed Hariri, de demissionaire premier van Libanon, zei donderdag dat de “flagrante inmenging” van Iran in Libanese en Arabische zaken “niet langer acceptabel is”. De regering van Hariri viel in januari nadat het door Iran gesteunde Hezbollah uit zijn coalitie stapte. Op woensdag sprak de Saoedische koning Abdoellah in Riyad met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates over de ondermijnende activiteiten van extremisten in de regio. Gates zei dat er bewijs is dat “Iran de situatie in Bahrein probeert uit te buiten” en is er besproken hoe te voorkomen dat fanatici van de situatie zullen profiteren.
Bronnen: Trend News, Associated Press, Bloomberg, Zawya, Al Jazeera, Het Rijk, Bahai.org.