Washington heeft na kennisneming van het plan uit Teheran, om de sancties te ontduiken, de duimschroeven aangedraaid bij het regime van Teheran. Een nieuwe wet is aangenomen die het mogelijk maakt bedrijven die handelen in Iraanse olie de toegang te ontzeggen tot het Amerikaanse bancaire systeem. Deze ontzegging geld eveneens voor bedrijven die zaken doen met de Centrale Bank van Iran.
Een Iraanse olie-functionaris stelde de oprichting van een gezamenlijke oliemaatschappij met Irak voor. De Iraakse regeringswoordvoerder, Ali al Dabbagh, gaf aan dat Bagdad niet van plan is een deal te sluiten over gezamenlijke ontginning van de grensoverschrijdende olievelden, maar Irak wil wel overleggen met Iran over de olie-velden. De woordvoerder gaf aan dat Irak zich zal houden aan het sanctiereglement dat is ingesteld tegen Iran. Irak gaf wel aan dat zij meer zag in een samenwerkingsverband via private ondernemingen. Iran gaf Bagdad te kennen niets te zien in deze optie omdat Teheran van mening is dat er geen Iraaks oliebedrijf is dat groot genoeg is om hieraan mee te kunnen werken.
In 2011 zei de Iraanse minister van Olie, Rostam Ghasemi, dat Teheran zich blijft richten op ontginning van deze grensoverschrijdende olievelden. Iran benaderde datzelfde jaar het Franse bedrijf Total om te polsen of deze bereid zou zijn het beheer over de ontginning van de gezamenlijke Iraans-Iraakse olievelden op zich te nemen. Op deze wijze zou de opgepompte olie als stateloos kunnen worden gezien. Total heeft dit aanbod afgeslagen omdat het bang was internationale sancties opgelegd te krijgen mocht zij aan deze constructie meewerken. Christophe de Margerie, bewindvoerder bij Total, gaf aan dat deze constructie in het licht van de huidige politieke situatie niet mogelijk was.
In 2009 stuurde Iran al soldaten naar het grensoverschrijdende Fakkah olieveld, en gaf aan dat dit veld onderdeel is van het Iraanse grondgebied. Sinds 2003 ligt dit veld te wachten op ontginning, maar de Bagdad heeft tot nu toe geen partij kunnen vinden die het aandurft dit veld aan te boren. Toch is Iran in staat gebleken om enkele van deze grensoverschrijdende olievelden, vanaf de Iraanse kant van de grens, aan te boren. Het Iraanse staatsbedrijf ‘Petroleum Engineering en Development Co’ deelde in februari mee dat zij in het Yadavaran veld met de productie is gestart en verwacht een opbrengst te genereren van 300.000 vaten per dag. De grensoverschrijdende olievelden lijken dus een nieuwe bron te worden van internationale juridische conflicten, welke uit zouden kunnen monden in een gewapend conflict met Iran.
Bron: Wall Street Journal