Iraanse parlementariërs willen Ahmadinejad afzetten

ahmadinejad-nuclearDe Wall Street Journal meldt dat Iraanse parlementsleden bezig zijn stemmen te verzamelen voor een motie van wantrouwen jegens President Mahmoud Ahmadinejad. De President ligt onder vuur van het parlement nadat hij herhaaldelijk beslissingen heeft doorgevoerd zonder de daarvoor benodigde toestemming van volksvertegenwoordigers. Het Iraanse parlement kan Ahmadinejad echter niet afzetten zonder goedkeuring van de opperste leider Ayatollah Ali Khamenei. De spanningen komen op een moment dat Iran onder druk staat van internationale sancties.

Al sinds zijn aanstelling in 2005 staat de relatie van President Ahmadinejad op gespannen voet met het parlement. Na zijn omstreden herverkiezing in 2009 escaleerden die spanningen, toen het parlement weigerde acht van Ahmadinejads voorgestelde nieuwe kabinetsleden goed te keuren. Na interventie van Ayatollah Khamenei werden nog maar drie kabinetsleden afgewezen. Nu beschuldigt het parlement Ahmadinejad er van op veertien gelegenheden zonder de benodigde toestemming van het parlement te hebben gehandeld. Het gaat hierbij onder andere om het opnemen van miljoenen dollars van buitenlandse rekeningen en de import van olie en gas. Afgelopen weekend werd de discussie opnieuw aangezwengeld toen berichten verschenen dat een bemiddelingscommissie Khamenei aanraadde de invloed van het parlement te beperken. De berichten, die later werden ontkend, leidden tot een verhit debat in het Iraanse parlement. Inmiddels zouden al 40 van de 78 handtekeningen zijn verzameld, die nodig zijn om over het afzetten van de president te debatteren.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd de ontwikkelingen in Teheran op de voet te volgen. Het Ministerie gelooft dat de spanningen mede worden veroorzaakt door de druk die internationale sancties op de Iraanse economie leggen. De VN, VS en EU namen afgelopen zomer nieuwe strafmaatregelen aan tegen Iran, dat weigert openheid van zaken te geven over haar nucleaire programma. Het westen vreest dat Iran werkt aan een kernbom, Teheran beweert dat haar atoomprogramma louter vreedzame doeleinden dient. In oktober 2009 ketsten onderhandelingen af tussen Iran en de P5+1 (VS, Engeland, Frankrijk, China, Rusland + Duitsland) over het Iraanse nucleaire programma. Het ziet er naar uit dat die onderhandelingen op 5 december hervat zullen worden.

 

Bron: Wall Street Journal