Iraanse binnenlandse benzinemarkt groeit in 2012

De laatste rapportage van OPEC constateerde een groei van 22% benzinegebruik binnen Iran, in de eerste vijf maanden van 2012. Toch blijken de olie-inkomsten voor het regime van Teheran erg tegen te vallen door de afname van de buitenlandse vraag als gevolg van de ingestelde sancties.

De laatste rapportage van OPEC constateerde een groei van 22% benzinegebruik binnen Iran, in de eerste vijf maanden van 2012. Toch blijken de olie-inkomsten voor het regime van Teheran erg tegen te vallen door de afname van de buitenlandse vraag als gevolg van de ingestelde sancties door het westen. Teheran heeft te maken met een afnemend klantenbestand maar lijdt vooral onder de inflatie, bijna 23%, van de Iraanse munt speelt het regime parten.

OPEC geeft in de rapportage aan dat ook de totale productie van de bij de organisatie aangesloten olie producerende landen hierdoor is afgenomen in juli, per 1 juli zijn de sancties op import van Iraanse olie in Europa en de VS van kracht, met wel 270.000 vaten per dag in vergelijk met de maand ervoor. De daling wordt totaal toegerekend aan de weggevallen Iraanse leverantie. Het regime in Teheran heeft echter aangegeven nog groei te zien in haar leverantie aan China. Ook de regering in India heeft aangegeven dat zij mogelijkheden heeft gevonden de sancties op het gebied van scheepsverzekeringen ingesteld door de EU te omzeilen. De regering in Bombay verzekert Iraanse olietankers nu zelfs nationaal omdat zij afhankelijk zijn van de import van ruwe olie.

Buurland Irak blijkt volgens de OPEC rapportage juist te groeien als olie exporterende macht. Irak heeft zelfs de tweede plek ingenomen op de OPEC ladder van olie exporterende landen met een productie van 3,2 miljoen vaten olie per dag. Toch blijft het oppassen met Irak omdat er meerdere olievelden van Irak in het grensgebied met Iran liggen. Er is al overleg geweest tussen beide landen hoe zij deze kunnen uitbuiten waarmee het regime in Teheran de ingestelde sancties zou kunnen omzeilen.

Teheran speelde begin dit jaar nog de troef om te dreigen de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke hoofdweg voor olietransportatie, die de wereldwijde prijs voor ruwe olie zeer deed stijgen. Het regime in Teheran kon hiervan profiteren maar nu de sancties van Europa en de VS gelden zijn de gevolgen duidelijk merkbaar.

Bronnen onder andere: OPEC, Reuters & Bloomberg