EU stemt in met olieboycot tegen Iran

De EU heeft besloten tot het instellen van een olieboycot tegen Iran. De boycot laat voorlopig echter nog wel ruimte voor enige handel. De spanningen tussen het Westen en Iran blijven toenemen.

De 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren ingestemd met een olieboycot tegen Iran. Het embargo geldt per direct voor nieuwe contracten voor ruwe olie en olieproducten. Het doel van de maatregel is medewerking af te dwingen met de internationale gemeenschap. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague zei: “Ik denk dat we hiermee de vastberadenheid aantonen van de EU wat betreft dit onderwerp.” Iran heeft herhaaldelijk beweerd dat zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden dient. De Verenigde Staten en Europa menen echter dat Iran nucleaire wapens probeert te produceren. Iran weigert volledige internationale inspecties van zijn nucleaire faciliteiten.

Later op de dag kwamen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron met een verklaring waarin zij Iran opriepen per direct het kernprogramma stop te zetten. De drie leiders gaven wel aan dat zij bereid zijn te onderhandelen met Teheran, mocht het kernprogramma voldoen aan internationale verplichtingen. Tot die tijd zullen Merkel, Sarkozy en Cameron gezamenlijk achter de sancties tegen Iran blijven staan. De Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergey Lavrov, heeft de hoop uitgesproken dat de onderhandelingen met Iran over het nucleaire programma niet zullen lijden onder de olieboycot.

Toch zijn er drie uitzonderingen op het embargo waar te nemen. Ten eerste: Italië, Spanje en Griekenland hebben van de EU een half jaar uitstel gekregen voor bestaande contracten. De drie landen zijn ook de grootste Europese afnemers van Iraanse olie. De huidige olie-export vanuit Iran blijft dus zeker nog een half jaar doorgaan. Een tweede uitzondering op het embargo is de mogelijkheid van Iran om haar buitenlandse schulden af te lossen met olie. De derde mogelijkheid om de maatregel te omzeilen komt van de grote oliebedrijven. Deze vermengen de Iraanse olie bijvoorbeeld met andere olie, waardoor het vrijwel onmogelijk is te achterhalen waar deze vandaan komt.

Iran heeft op de boycot gereageerd met het dreigement de Straat van Hormuz af te sluiten als de export van olie naar het Westen in gevaar komt. De Verenigde Staten hebben aangekondigd een blokkade van de Straat niet te tolereren. De afgelopen weken heerst er veel spanning in de Straat. Iran heeft een grote militaire oefening uitgevoerd en de Amerikaanse en Britse marine zijn in de Straat aanwezig. De confrontatie zou kunnen leiden tot stijgende brandstofprijzen, economische instabiliteit in de regio en een mogelijke militaire interventie om de Straat van Hormuz open te houden.

Bron: NRC