Afgelopen vrijdag bracht het Iraanse nieuwsagentschap IRNA naar buiten dat de Iraanse afgevaardigde bij de IAEA, Ali Asghar Soltanieh, had aangegeven dat gesprekken zouden worden hervat. Deze week bevestigde de IAEA dat vervolg gesprekken met Iran op 14 en 15 mei plaats zullen hebben in de Iraanse Ambassade te Wenen. De gesprekken worden een vervolg op het overleg in Istanbul twee maanden geleden, waar gepoogd werd gesprekken over het nucleaire programma van Tehran op gang te brengen.
Soltanieh gaf aan dat de beslissing van Teheran om nieuwe gesprekken aan te gaan “het vreedzame karakter van alle nucleaire activiteiten aantoont”. Amerika, Westerse landen en de IAEA blijven sceptisch over het nucleaire programma en blijven bezorgd dat het regime in Teheran nucleaire wapens poogt te fabriceren. De bezorgdheid van de IAEA betreffende het nucleaire programma van Iran werd eind vorig jaar beschreven in een veelbesproken rapport. Het rapport uit zijn zorgen over de richting van het nucleaire onderzoek, de IAEA is van mening dat het nucleaire programma van Iran kan leiden tot een kernwapen. In navolging van het rapport werden er tegen Teheran meerdere internationale sancties afgekondigd, van een olieboycot tot beperkingen op de internationale geldmarkt.
De vervolggesprekken in Wenen moeten zich volgens de IAEA gaan richten op de openstaande vragen uit het IAEA rapport over het nucleaire programma. Teheran blijft echter in alle toonaarden ontkennen dat zij met het nucleaire programma een atoomwapen nastreven. Westerse diplomaten blijven van Teheran medewerking vragen tot onbeperkte toegang tot onderzoeksinstellingen en militaire bases, die mogelijk worden ingezet voor het nucleaire programma, door inspecteurs van het IAEA. Na het overleg in Wenen staat voor 23 mei in Irak, Baghdad, nog een overleg gepland. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, veracht dat er in Bagdad vorderingen zullen worden gemaakt. De gesprekken in Baghdad zullen zich toespitsen op het nucleaire programma van Iran. Partijen in deze gespreksronde zijn: Iran, de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.