IAEA bezoek aan Iran “teleurstellend”

Het IAEA heeft gisteren een persverklaring afgegeven waarin zij aangeeft dat het team dat Iran bezocht geen resultaat heeft bereikt. Het IAEA wilde Parchin inspecteren omdat vermoed wordt, dat deze basis wordt gebruikt voor het produceren van een kernwapen.

Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) heeft gisteren een persverklaring afgegeven waarin zij aangeeft dat het team dat Iran bezocht, na “intensieve inspanning” geen resultaat heeft bereikt.

Het team van deskundigen had toegang verzocht tot Parchin, een belangrijke militaire basis. Volgens de verklaring van het IAEA kreeg het team geen toestemming. Dit is niet de eerste keer dat het team de toegang tot deze basis werd ontzegd. Tijdens het eerste bezoek, eind januari, werd het verzoek door Teheran ook niet ingewilligd. Het IAEA wil de basis inspecteren omdat vermoed wordt, dat deze basis wordt gebruikt voor het produceren van een kernwapen.

IAEA directeur-generaal Amano zei “teleurgesteld “ te zijn over de houding van Iran. Herman Nackaerts, hoofdinspecteur van de IAEA, nam bij beide bezoeken deel aan het team van deskundigen. Hij deelde mee dat de bezoeken waren gericht om duidelijkheid te krijgen over alle  “openstaande inhoudelijke kwesties” rond het nucleaire programma van Teheran.

In november heeft de IAEA een rapport uitgebracht waarin het waarschuwde voor de mogelijkheid dat Iran van plan is een nucleair wapen te ontwikkelen. Iran zegt dat zijn nucleaire programma alleen is gericht op gebruik voor vreedzame doeleinden en weigert het nucleaire programma te bevriezen,  wat een eis is van de VN (VN 1696, 2006).

Iran kondigde medio februari aan dat het een nieuwe generatie centrifuges heeft geactiveerd bij het nucleaire complex Natanz. Dankzij de nieuwe centrifuges kan de verrijking van uranium worden versneld. De aankondiging kwam enkele dagen na de toespraak va n de Iraanse president Ahmadinejad waar hij beloofde dat Teheran een “grote nieuwe” onthulling op nucleair gebied wereldkundig zou maken.

Bron: IAEA, VN