Donderdag maakte een Iraanse dissidente groep bij een persconferentie in Washington D.C. bekend dat het een fabriek had ontdekt dat in het geheim onderdelen voor het Iraanse nucleaire programma produceert. Woordvoerder Alireza Jafarzadeh, die in 2002 het bestaan van het Iraanse nucleaire programma onthulde, zei dat uit de (door de dissidente organisatie NCRI verzamelde) informatie bleek, dat de fabriek al viereneenhalf jaar actief is. Op de locatie, genaamd Taba, zouden onderdelen voor uraniumcentrifuges worden gemaakt. Volgens Jafarzadeh bewijst dit dat “Teheran, ondanks haar beweringen, niet transparant is, niet met de internationale gemeenschap wil samenwerken, en niet een vreedzaam nucleair programma nastreeft omdat er anders geen reden zou zijn om deze dingen verborgen te houden”. Gedetailleerde informatie over de bevindingen is door de NCRI doorgegeven aan de Amerikaanse regering en het Internationale Atoomagentschap (IAEA).
De aantijgingen van de NCRI werden een dag later door experts Paul Brannan en David Albright van het Amerikaanse Institute for Science and International Security (ISIS) in twijfel getrokken. Zij wezen er op dat de heer Jafarzadeh geen bewijs voor zijn beweringen heeft aangedragen. Daarnaast zouden sommige door Jafarzadeh genoemde technische feiten volgens de Amerikaanse wetenschappers niet overeenstemmen met de openbaar bekende informatie. Desalniettemin erkennen zij dat de onthullingen de vinger op de zere plek leggen over de vele onzekerheden die omtrent het Iraanse atoomprogramma bestaan. “Iran zou internationaal vertrouwen opbouwen in het vreedzame karakter van haar nucleaire programma als het haar medewerking met de Additional Protocol (van het non-proliferatieverdrag) zou hervatten en het conform de VN Veiligheidsraadresoluties het verrijken van uranium zou staken,” aldus Brannan en Albright.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi bevestigde zaterdag dat er in Taba onderdelen voor het atoomprogramma worden geproduceerd. Volgens hem was het echter geen geheim wat er op die locatie gebeurt. “Er zijn genoeg fabrieken in het land die onderdelen produceren die nodig zijn door het Iraanse atoomagentschap”, verklaarde Salehi.
De internationale gemeenschap verdenkt Iran er van te werken aan atoomwapens en heeft hierom al zes Veiligheidsraadresoluties tegen het land aangenomen, en vier sanctierondes ingesteld. Iran zegt dat haar nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient, maar weigert cruciale informatie te verstrekken om dit te bewijzen.