Meer Iraanse schenders van mensenrechten bestraft door de Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben twee mensenrechtenschenders toegevoegd aan de sanctielijst van mensenrechtenschenders. Het gaat hier om de openbare aanklager van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, en het hoofd van de Basij-militie Mohammad Reza Naqdi. Van Individuen die op de lijst staan worden de tegoeden bevroren en hen wordt reisvisa geweigerd. De woordvoerder van het Amerikaanse State Department, P.J. Crowley, zei dat het besluit biedt aan “hen die hun universele rechten willen uitoefenen en solidariteit toont met slachtoffers van martelingen, vervolging, en arbitraire opsluitingen.” De wet die het de Verenigde Staten mogelijk maakt medewerkers van het Iraanse regime die zich schuldig maken aan schendingen van mensenrechten te bestraffen bestaat sinds september 2010.

Aanklager Dolatabadi is op de lijst gezet omdat hij sinds zijn benoeming in augustus 2009 “Iraniërs heeft vervolgd voor het beoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie, en in veel gevallen de doodstraf gevraagd heeft voor mensen die simpelweg hun recht op samenscholing uitoefenden”, aldus Crowley. “Daarnaast heeft Dolatabadi het gemunt op reformisten, mensenrechtenactivisten en journalisten, als onderdeel van de onderdrukking van de oppositie door het regime.” Commandant Naqdi leidt sinds oktober 2009 de Basij-militie, dat op gewelddadige wijze dissidenten het zwijgen oplegt. Bij de Ashura-demonstraties in december 2009, bijvoorbeeld, vielen vijftien doden en werden honderden gearresteerd toen de Basij-militie de betogingen in de kiem smoorde. Ook bij demonstraties eerder deze maand hebben Basij-leden gewelddadig opgetreden.

Het Amerikaanse besluit om mensenrechtenschenders sancties op te leggen is reeds in oktober door het Nederlandse parlement overgenomen. De Tweede Kamer heeft de Minister van Buitenlandse Zaken toen verzocht om dergelijke sancties op EU niveau na te streven. Verschillende andere EU lidstaten zouden inmiddels een dergelijk initiatief steunen, waaronder Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland en Tsjechië.

Bron: America.govEUbusiness