VS wil overeenkomst met Iran in twee fasen.

De VS wil 31 maart een principe-overeenkomst met Iran sluiten. Daarna volgt  gedetailleerde invulling waarvoor de deadline 1 juli is. Iran blijft vasthouden aan de volledige opheffing van de sancties.

Na het verstrijken van de deadline in november jl. werd de nieuwe deadline 1 juli. Het lijkt alsof de Amerikanen die deadline nu willen loslaten en ernaar streven om op 31 maart een principe-overeenkomst te sluiten met Iran. Een gedetailleerd volledig akkoord moet dan 1 juli gereed zijn. Iran zegt niet bereid te zijn een voorlopig akkoord te sluiten. De overeenkomst moet allesomvattend zijn en de sancties moeten in één keer worden opgeheven. De onderhandelingen worden 1 maart voortgezet.

In zijn rapportage schrijft het Internationaal Atoom Gezelschap, dat dat Iran nog steeds inspecties boycot door de AEA van ‘mogelijk militaire toepassingen’ van uranium.

Uit de verklaringen van partijen na afloop van weer een ronde onderhandelingen in Genève blijkt dat er nog grote verschillen te overbruggen zijn. Aan deze laatste onderhandelingsronde nam het hoofd van het Iraanse Atoom Gezelschap deel. Ook nam voor het eerst de Amerikaanse minister voor Engergie deel aan de gesprekken. Overigens spreken analisten toch over een op handen zijn overeenkomst.

Te overbrugeen geschillen

Iran mag 6000-6500 centrifuges voor de verrijking van uranium behouden. Iran wil echter 10.000 centrifuges. Daarmee zal het land in staat zijn kernwapens te produceren. Het door Iran verrijkte uranium moet naar Rusland worden overgebracht. Teheran mag 300 kilo laag verrijkt uranium behouden. De zwaar water reactor in Arak zal worden aangepast om minder plutonium te produceren. De Iraniërs kunnen hiermee akkoord gaan. De overeenkomst zal gelden voor de komende 15 jaar. Gedurende deze periode blijft Iran onder toezicht van het Internationaal Atoom Gezelschap. Sancties zullen geleidelijk aan worden opgeheven. Deze bepaling is voor Iran onacceptabel. Om de VS te laten zien, dat Iran opgewassen is tegen de Amerikaanse militaire macht, heeft de Revolutionaire Garde tijdens vlootoefeningen 25 november een nagemaakt Amerikaans vliegdekschip bestookt. De Amerikanen zeggen niet onder de indruk te zijn, de vloot is in staat zichzelf  te verdedigen.

Details van mogelijke overeenkomst uitgelekt

Onenigheid over nieuwe deadline

 Iran verhindert nog steeds inspecties van de IAEA

Iraanse zeevloot bestookt nagebouwd Amerikaans vliegdekschip

Onderhandelaars mogelijk dichtbij een overeenkomst