Tweede Holocaust-cartoontentoontstelling in museum Teheran

Jarenlang zijn de Iraniërs geïndoctrineerd dat de Holocaust een verzinsel is van het Zionitisch complot om zo het Westen op te zadelen met een schuldgevoel jegens het Joodse volk. Nu is voor het eerst filmmateriaal over Auschwitz uitgezonden.

Terwijl voor het eerst een documentaire in Teheran is uitgezonden over de Holocaust, start de Iraanse overheid een prijsvraag wie de leukste Holocaustcartoons kan maken. Van de inzendingen zal een tentoonstelling worden gehouden. Het is de tweede keer dat een dergelijke tentoonstelling wordt georganiseerd. De eerste was in 2006. Deze tweede Internationale Holocaust Cartoon wedstrijd is een antwoord op de cartoons van Charlie Hebdo over Mohammed. De communis opnio in Iran is dat de Holocaust een verzinsel van de Joden is, om geld te verkrijgen om de staat Israel op te richten. Diegenen, die de Holocaust niet direct ontkennen, zijn echter wel van mening dat het aantal vermoordde Joden schromelijk wordt overdreven. Rouhani heeft overigens de Holocaust niet ontkend. In september 2013 verklaarde hij in een interview met CNN, dat “elke misdaad in het verleden tegen de menselijkheid, inclusief die van de Nazi’s tegen zowel de Joden als niet-Joden, afkeurenswaardig [is] en veroordeeld moet worden”.

De documentaire over Auschwitz die op Holocaust Memorial Dag (27 januari) werd door het in Londen gevestigde satelliet televisie station Manoto 1 uitgezonden. De film werd gemaakt door een Iraans filmploeg. Zij hebben in Auschwitz zelf gefilmd. Hoewel het in Iran verboden een satellietschotel te bezitten, hebben toch veel Iraniërs de documentaire gezien. De film heeft geleid tot een levendig debat over de vergelijking van het Nazi-regime en de leiders van de Iran.

Lees verder:

Holocaust cartoons in Teheran

Voor de eerste keer film over Auschwitz uitgezonden in Iran