VS sluiten Iran uit in strijd tegen IS

Bij de vorming van een coalitie tegen IS sluit Obama Iran uit, gezien Iraans steun aan andere terreur organisaties. Ook moet de VS ervoor zorgen het soenitische Saoedi-Arabië niet tegen zich in het harnas te jagen.

Voor zowel de westerse wereld als het Midden-Oosten, waaronder Iran,  vormt IS een bedreiging. Toch sluit president Obama deelname van Iran uit aan een coalitie tegen IS. Op 15 september beginnen in Parijs besprekingen over zo’n coalitie. De VS willen Iran uitsluiten wegens de steun van het land aan de Syrische president Assad en de Iraanse steun aan andere terreur organisaties.  Maar er zijn nog meer overwegingen om Iran uit te sluiten. Indien het sji’itsche Iran aan de coalitie zou deelnemen, zou de VS het soenitische Saoedi-Arabië voor het hoofd stoten, evenals de andere soenitische landen.  Ook heeft Obama rekening te houden met de Republikeinse leden van het Congres en de pro-Israelische Democraten, die de Amerikaanse regering ervan beschuldigen veel te genereus te zijn bij de onderhandelingen over Iraans kernprogramma. In november moet een allesomvattende overeenkomst tussen Iran en de P5+1 landen over de Iraanse nucleaire aspiraties gereed zijn.

Een soort van samenwerking tussen de VS en Iran is er echter wel. Zo worden de Koerden zowel door de VS als Iran versterkt. De VS ondersteunt de Koerden met bombardementen op IS, terwijl Iran de Koerden bewapent. Ook zijn er landen die pleiten voor een rol van Iran in de te vormen coalitie.

 

Lees verder:

Iran gaat niet meedoen met coalitie tegen IS

Iran en VS strijden afzonderlijk tegen IS