Schending mensenrechten in Iran nemen toe

De schending van de mensenrechten in Iran is nog nooit zo ernstig geweest als onder het regime van president Rouhani. In de afgelopen 15 maanden werden 1200 mensen geëxecuteerd.

De schending van de mensenrechten in Iran is nog nooit zo ernstig geweest als onder het bewind van de Iraanse president Rouhani. In de afgelopen 15 maanden hebben 1200 executies plaatsgevonden. Vrouwen die niet voldoende gesluierd waren krijgen azijn in het gezicht gegooid. Dit zei de voormalige vice-voorzitter van het Europees Parlement, Alejo Vidal-Quadras namens het Internationale Comité voor Rechtvaardigheid.

Deze week hoorde de 21-jarige student Masoud Seyed Talebi dat hij voor 20 jaar de cel in moet, wegens “propaganda tegen de staat”, “het beledigen van de Opperste Leider” en ‘het samenzweren tegen de staat” op zijn Facebook. Zeven andere studenten kregen ook 8 tot 21 jaar gevangenisstraf wegens dezelfde vergrijpen. Masoud werd op 13 oktober 2013 in zijn huis gearresteerd. De manlijke studenten werden gevangen gezet in de Evingevangenis  die is gelegen in de wijk Evin in het noordwesten van Teheran. De gevangenis staat bekend om zijn vleugel met politieke gevangenen. Vanwege het grote aantal intellectuelen in de gevangenis heeft het de bijnaam “Universiteit van Evin” gekregen. De vrouwelijke student wordt onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in de Gharchak gevangenis buiten Teheran.

Lees verder

20 jaar gevangenis voor samenzwering tegen de staat

Executies onder bewind Rouhani nemen toe