Schending mensenrechten in Iran blijven onaanvaardbaar

De speciale rapporteur voor de Mensenrechten in Iran constateert ernstige schending van de mensenrechten door Iran. Zo worden doodstraffen geëist voor misdaden, die internationaal gezien niet in aanmerking komen voor de doodstraf.

Ahmed Shaheed, de speciale rapporteur van de VN voor mensenrechten in Iran heeft vandaag zijn rapport over de mensenrechten in Iran uitgebracht. In zijn rapportage komt hij met o.a. de hierna volgende conclusies.

Iran heeft sinds het verschijnen van de rapportage over de mensenrechten situatie in 2010 weinig vooruitgang geboekt. De rapporteur herhaalt zijn visie, dat de mensenrechten situatie in Iran zorgelijk is.

De executies voor misdaden, die niet zeer ernstig zijn, nemen toe. Er wordt uitgebreid gemarteld en er is voortdurend sprake van willekeurige arrestaties, en het willekeurig in detentie houden van mensen.

Er is sprake van ongelijkheid voor de wet. Claims over schending van mensenrechten worden niet in behandeling genomen. Dit ondermijnt de rechtstaat en zorgt voor een sfeer van straffeloosheid. De Iraanse wetgeving is in tegenspraak met de vrijheid van erkende en niet-erkende religieuze minderheden. Religieuze gemeenschappen blijven rapporteren over vervolging en arrestaties van gelovigen tot in de privé-huizen aan toe.

De rapporteur maakt zich ernstige zorgen over de sociale en economische rechten van de Iraniërs. Er is nog steeds geen wetgeving om huwelijken van te jonge mensen te voorkomen, nog steeds discrimineren universiteiten vrouwen. Ongetrouwde vrouwen tussen de 19 en 54 mogen geen deel hebben aan het arbeidspotentieel.

De Iraanse regering moet er op toezien dat het moratorium op stenigen wordt gehandhaafd. De rapporteur eist het onmiddellijk stoppen van de doodstraf voor misdaden die volgens internationale maatstaven niet in aanmerking komen voor de doodstraf en het stoppen van de doodstraf voor jongeren.

De rapporteur onderstreept de oproep van de VN-Mensenrechten Commissie, voor een onafhankelijke juridische macht en onderzoek naar alle beschuldigingen van martelingen van gevangenen.

De Iraanse regering heeft gereageerd op het rapport van Ahmed Shaheed en ontkent de beschuldigingen. Bezien in het licht van de sancties die tegen Iran van kracht zijn en de internationale druk waaronder Iran leidt, zijn de prestaties van Iran vooruitstrevend en positief. Jammer genoeg ziet de VN-rapporteur dit over het hoofd. Positieve maatregelen, die Iran genomen heeft worden valselijk geïnterpreteerd en er worden onwaarheden verkondigd.

Lees verder:

Volledige VN-rapportage over schending van de mensenrechten door Iran

Reactie Iran op rapport schending mensenrechten in Iran.