Ook IAEA begint vertrouwen in Iran te verliezen

 

In een maandag vrijgegeven rapport schrijft het Internationale Atoomagentschap (IAEA) dat de onthulling van het bestaan van de uraniumverrijkinginstallatie in Qom, in september, vragen oproept of er meer van zulke heimelijke faciliteiten bestaan. De verdenkingen dat Iran in het geheim aan een nucleair wapenprogramma werkt worden hierdoor alleen maar gevoed.

Het is illustratief dat Iran het bestaan van de faciliteit in Qom pas openbaar maakte toen buitenlandse inlichtingendiensten op het punt stonden het bestaan van de Iraanse installatie te onthullen. Vervolgens duurde het drie weken voordat inspecteurs van de IAEA voor onderzoek tot de faciliteit werden toegelaten. Ook al mochten de onderzoekers zonder beperkingen hun onderzoek verrichten, vragen over het civiele nut van de faciliteit blijven vooralsnog onbeantwoord. Het rapport van de IAEA stelt dat de geheimhouding van de installatie en het onvolledig beantwoorden van vragen hierover niet bijdraagt aan het vertrouwen ten opzichte van Iran. Daarnaast heeft Iran aangegeven in 2007 begonnen te zijn met de bouw van de faciliteit in Qom, maar beschikt de IAEA over bewijzen dat in 2002 al gebouwd werd op die locatie. De Iraanse geheimhouding van informatie omtrent Qom is dan ook in strijd met resoluties van de VN-veiligheidsraad.

            Waar Iran beweert dat haar nucleaire programma legaal is omdat het louter civiele doeleinden kent, geloven de Verenigde Staten en Israël dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt. Sinds oktober vindt overleg plaats tussen Iran en de P5+1 (de VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) om tot een vreedzame oplossing te komen. Het voorstel van de internationale gemeenschap dat Iraans uranium in het buitenland verrijkt zal worden wacht echter al enige tijd op een antwoord van Teheran. Enkele lagere Iraanse vertegenwoordigers hebben al aangegeven dat Iran het voorstel zal afwijzen.

 

Bron: CNN