Nederlands parlement benoemt de IRGK een terreurorganisatie

tweede_kamerDinsdag 24 november nam de Tweede Kamer twee belangrijke moties aan: de Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGK) moet aan de Europese lijst van terreurorganisaties worden toegevoegd en Nederland moet de voordracht van Iran voor een zetel in de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) niet ondersteunen. Het is toe te juichen dat het parlement hiertoe oproept, opmerkelijk is echter dat de moties niet breder werden gedragen.

De moties, die voornamelijk dienden ter ondersteuning van de mensenrechten in Iran en voor de naleving van resoluties van de VN-veiligheidsraad werden door partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum ondersteund. De christelijke partijen, de VVD, PVV en het lid Verdonk steunden het initiatief, waardoor de moties met 80 tegen 70 stemmen werd aangenomen. Waarom partijen als de PvdA, D66 en de SP, die mensenrechten en internationale samenwerking toch hoog in het vaandel hebben staan, niet voor het voorstel stemden is niet duidelijk.

Het is nu aan parlementen elders in Europa om het Nederlandse voorbeeld te volgen en de IRGK aan de zwarte lijst van terreurorganisaties toe te voegen. Als dit door het Europese besluitvormingsproces komt zal het een zware slag betekenen voor het Iraanse regime. De IRGK, die tot taak heeft de Islamitische revolutie te beschermen, heeft een schaduwmaatschappij opgericht in Iran met militaire, politieke en economische vertakkingen. Via de IRGK werden de demonstraties tegen de verkiezingsfraude van afgelopen juni neergeslagen. Daarnaast wordt via het IRGK steun verleent aan de terreurgroepen Hamas en Hezbollah.

Plaatsing op de zwarte lijst zou transacties tussen Europese bedrijven en de vele vertegenwoordigingen van de IRGK uitbannen. Als IRGK aan banden zou worden gelegd, zou het belangrijkste instrument dat het mullah-regime in haar zetel houdt buitenspel staan.
Daarnaast is het goed dat Nederland niet zal meewerking aan Iraanse zitting in de raad van de IMO. Een Iraanse zetel zou het agentschap zelf ondermijnen. De IMO houdt toezicht op de scheepvaart namens de Verenigde Naties. Het afgelopen jaar alleen al is Iran driemaal op heterdaad betrapt op wapensmokkel via vrachtschepen, waarmee resoluties van de VN-veiligheidsraad werden geschonden. Het sanctiebeleid tegen Iran, dat vooral op de handel van toepassing is, zal niet beter worden nageleefd als Iran inspraak krijgt op de toezicht daarop. Het is daarom van belang Iran uit de raad van de IMO te houden.