De secretaris-generaal van de Iraanse Hoge Raad voor de Mensenrechten, Mohammad Javad Larijani, zei voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat Iran “één van de meest prominente democratische staten in het Midden-Oosten” aan het worden was. Zijn uitlatingen zijn curieus gezien de brede kritiek die de Islamitische Republiek te verduren heeft gekregen sinds de controversiële verkiezingsoverwinning van President Mahmoud Ahmadinejad, afgelopen juni. Afgelopen donderdag stonden er grote demonstraties in Teheran gepland waarbij de hervormingsgezinde groene beweging zich in getalen zou moeten laten zien. De Iraanse autoriteiten hadden echter gewaarschuwd geen dissidente stemmen te zullen tolereren. Uiteindelijk waren de straten van Teheran gevuld met ordetroepen en hebben de demonstranten voor de democratie zich maar in bescheiden getalen durven vertonen.
Eerder op maandag sprak de Amerikaanse minister Clinton, op bezoek in Qatar, zich in sterke bewoordingen uit tegen de maatregelen van het Iraanse regime om de democratie te onderdrukken. Zij uitte zorgen dat de Iraanse Revolutionaire Garde in toenemende mate de controle over het land lijkt over te nemen. Het Amerikaanse sanctiebeleid lijkt zich nu op de Revolutionaire Garde te concentreren. De Revolutionaire Garde is instrumenteel in de onderdrukking van het Iraanse volk en het ontwikkelen van het Iraanse nucleaire programma. Het Nederlandse Parlement heeft Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen reeds opgeroepen de plaatsing van de Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst te bevorderen.
Ondertussen hebben verschillende buitenlandse omroepen verklaard dat hun signalen sinds 11 februari in Iran worden geblokkeerd. Onder anderen de BBC, Deutsche Welle, en Voice of America hebben de blokkade van hun signalen veroordeeld aangezien dit in strijd is met internationale verdragen. Teheran meent dat de oppositie in het land een product is van een westerse spionnennetwerk.