AIVD deelt de zorgen van het Iran Comité

logo-aivdWoensdag 21 april werd het jaarverslag 2009 van de AIVD openbaar gemaakt. In dit verslag worden zorgen geuit over de inmenging van Iraanse inlichtingendiensten in de Nederlandse maatschappij. Ook beschrijft het rapport de verslechterde mensenrechtensituatie in Iran na de frauduleuze verkiezingen van vorig jaar en de zorgwekkende ontwikkeling van het Iraanse nucleaire programma. De Nederlandse inlichtingendienst deelt daarmee de zorgen van het Iran Comité en verbindt die ook expliciet aan de Nederlandse belangen.

Het jaarverslag beschrijft de activiteiten van Iraanse inlichtingendiensten op Nederlands grondgebied als “gericht op de bestrijding van groepen en individuen die door het Iraanse regime worden beschouwd als een gevaar voor het eigen voortbestaan.” Daarnaast worden Iraniërs in Nederland die zich actief inzetten voor de Iraanse oppositiebeweging onder druk gezet om voor Iran te spioneren. Volgens de AIVD vormen deze activiteiten “een aantasting van de grondrechten van Nederlandse ingezetenen en kunnen een gevaar opleveren voor de veiligheid van henzelf of hun familie in Iran.”

Verder maakt het verslag er melding van dat Teheran het nastreeft een prominentere rol te spelen in het Midden-Oosten. Naast het niet meewerken met de internationale gemeenschap en de IAEA om de crisis rond haar nucleaire programma op te lossen, testte Iran in 2009 ook ballistische raketten. In het verslag staat dat

Landen die ervan verdacht worden in strijd met internationale verplichtingen en verdragen massavernietigingswapens of overbrengingsmiddelen te ontwikkelen en doelen na te streven die een bedreiging kunnen vormen voor de internationale rechtsorde en de veiligheid en belangen van Nederland en zijn bondgenoten, worden aangemerkt als landen van zorg.

In die categorie vallen naast Iran, ook Syrië, Pakistan en Noord-Korea. De ontwikkeling van het Iraanse nucleaire programma, en de sancties die tegen Iran zijn ingevoerd, vragen om “extra aandacht” in de uitwisseling van kennis en goederen met Iran, aldus het rapport.

 

Bron: AIVD jaarverslag