Brazilië, dat momenteel ook één van de roterende zetels in de raad bezet, gaf aan zwaardere sancties tegen Iran niet te willen steunen. Volgens de Brazliaanse President Lula da Silva is het geen goed idee om Teheran in het nauw te drijven. Hij steunt het Iraanse streven naar het ontwikkelen van nucleaire energie voor vreedzame doeleinden. De Islamitische Republiek beweert atoomenergie te willen ontwikkelen om elektriciteit op te wekken. Het westen vreest dat Iran aan kernwapens werkt. Brazilië is één van de enige landen die nucleaire energie ontwikkelt zonder ook atoomwapens te produceren. Ook is Brazilië een belangrijke handelspartner van Iran.
Het Amerikaanse streven naar zwaardere sancties tegen Iran ontving welkome bijval van Yukiya Amano, het hoofd van de IAEA, de organisatie die namens de VN naleving van het Nucleaire Proliferatie Verdrag verifieert. Amano verklaarde maandag dat hij Iran niet kan vrijwaren van de verdenking van het ontwikkelen van nucleaire wapens omdat het land cruciale informatie achterhoudt. Zijn verklaring volgde op een rapport dat de IAEA vorige week presenteerde, waarin het haar verdenkingen over een mogelijke Iraanse kernwapenprogramma voor het eerst uitte.
De sancties die de Amerikanen voor ogen hebben zouden zich voornamelijk richten op het Iraanse bankwezen en de Revolutionaire Garde. In een eerste reactie op een concept voor een nieuwe sanctieronde opgesteld in Washington, verklaarde Moskou het voorstel te zwaar te vinden. Eerder had het Kremlin laten weten dat de tijd is aangebroken om zwaardere sancties te overwegen. Later deze week zullen Amerikaanse diplomaten, waaronder de assistent Minister van Buitenlandse Zaken James B. Steinberg, Beijing bezoeken om China over te halen het voorstel te steunen.
Bron: Wall Street Journal, Reuters, Telegram.com