Nieuwe deadline voor concept overeenkomst met Iran

Uit Teheran komen tegenstrijdige berichten over een spoedige doorbraak in de onderhandelingen tussen Iran en de wereldmachten. De positie van Rouhani staat mogelijk op het spel indien er geen overeenkomst komt.

Er zijn het afgelopen jaar al twee deadlines gemist om een allesomvattende overeenkomst met Iran te sluiten. De nieuwe deadline is inmiddels verschoven naar 1 juli 2015, maar de wens is er om de ruwe schets 1 maart gereed te hebben. President Rouhani zei tegen de Indische minister voor Veiligheidszaken, dat Iran de stappen heeft ondernomen, die nodig zijn voor een akkoord. De Amerikanen moeten dat nu ook doen. “De wereldmachten moeten nu gebruik maken van deze gelegenheid om een doorbraak te realiseren”. Obama vraagt zich echter af of Iran de politieke wil heeft om door te zetten.

Het belangrijkste struikelblok is de snelheid waarmee de beëindiging van de sancties tegen Iran wordt doorgevoerd. Hoge ambtenaren waarschuwen dat de positie van Rouhani in eigen land ter discussie komt te staan, wanneer er geen overeenkomst komt.

 

 

 

Iran heeft belangrijkste stappen genomen

Ingewijden zorgelijk over het slagen van een overeenkomst