Iran zal terreurorganisaties blijven steunen en beïnvloeden

Een nucleair akkoord lijkt op handen. Analisten waarschuwen dat Iran door zal gaan met het steunen van terreur. Een overeenkomst zal het prestige van Iran in de regio doen toenemen en het land in staat stellen de belangrijkste machtsfactor te worden.

Aan de vooravond van de speech van de Israelische premier Netanjahoe voor het Amerikaans Congress zijn er betrouwbare westerse bronnen, die zeggen, dat een nucleaire overeenkomst met Iran op handen is. In een opiniestuk in Iranian Press Now wordt erop gewezen dat de invloed van Iran in de regio zal toenemen juist dankzij een overeenkomst. De capaciteiten om kernwapens te maken worden niet aan banden gelegd, hoogstens uitgesteld. Iran is als staat de grootste sponsor voor terroristische organisaties: Hezbollah, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad. Zij  en andere terreurorganisatie krijgen steun (geld, wapens en strijders) voor hun terreuracties. Al sinds 2007 werkt het land samen met Al-Qaeda om Amerikaanse doelen in Dubai en Saoedi-Arabië te treffen.

De Amerikaanse regering is er echter van overtuigd, dat zodra de sancties tegen Iran zijn opgeheven, het land uit zijn isolement kan treden en een stabiliserende rol in de regio zou kunnen spelen door samen te werken met andere landen.

Ondertussen gaat Iran door met het bedreigen van Israel. In de concept-overeenkomst die op tafel ligt wordt niet gesproken over het stoppen met het uiten van dreigementen aan het adres van Israel. Nucleaire kernwapens gecombineerd met ballistische raketten – die in de concept-overeenkomst niet worden genoemd – zal Iran zijn dreigementen kunnen waar maken en Israel  via zijn proxi’s (Hezbollah, Hamas) blijvend onder druk zetten.

Op dinsdag 2 maart zal premier Netanjahoe het Amerikaanse Congress toespreken. Hij zal, omdat de uitnodiging buiten de Amerikaanse president om door een Republikeins Congress-lid is gedaan, president Obama niet ontmoeten. Evenmin de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Iran zal in de regio belangrijke rol gaan spelen na een overeenkomst

Onderhandelaars lijken dichtbij een overeenkomst te zijn

Westerse bronnen lekken details van de overeenkomst met Iran