Iran en Irak tekenen Memorandum of Understanding

In hun Memorandum of Understanding spreken Iran en Irak af samen te werken tegen Islamitische Staat in Irak. Tegelijk beschuldigen zij Israel en de VS ervan IS militair en financieel te steunen.

Tijdens het bezoek van de Irakese minister van Defensie aan Iran eind december, tekenden beide landen een Memorandum of Understanding. Hierin spreken zij uit te zullen ‘samenwerking om het nationale leger van Irak te versterken in een poging het land te helpen zijn territoriale integriteit en veiligheid te behouden’. Tegenover de pers zei de Irakese minister van Defensie,  al-Obeidi: “We zien geen andere mogelijkheid dan samenwerking om de terroristen [Islamitische Staat] uit te roeien”.  Zijn Iraanse collega voegde daaraan toe, dat “wij getuige zijn van onmenselijke en terroristische daden in Irak en Syrië. Iran en Irak moeten hun samenwerking uitbreiden om deze dreiging het hoofd te bieden”.

De beide ministers van Defensie gebruikten de ontmoeting ook om Israel en de VS wederom ervan te beschuldigen Islamitische Staat te hebben gecreëerd. De Iraanse secretaris van de Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst verklaarde tijdens zijn ontmoeting met al-Obeid, dat Islamitische Staat verzwakt is en dat alle door IS bezette gebieden spoedig bevrijd zullen worden, wanneer sommige trans-regionale landen (VS en Irael) stoppen met hun doortrapte militaire en financiële steun aan deze terreurgroep [IS].

Het bezoek van de Iraakse minister van Defensie viel samen met de grootste militaire oefening in de recente geschiedenis van Iran. President Rouhani prees het leger. Het Iraanse  leger heeft laten zien, dat zij voorbereid is het land te verdedigen tegen zijn vijanden. “Geen supermacht zal in staat zijn Iran zijn onafhankelijkheid en gezag te ontnemen”, aldus Rouhani. De voorzitter van het Iraanse parlement, Ali Larijani onderstreepte de Iraanse macht in de regio. “Iran heeft tegenwoordig een geopolitieke en -strategische positie in de regio. Dat vindt ook de Amerikaanse president Obama, die in een interview met de National Public Radio zei, dat Iran een succesvolle regeionale macht kan worden”, aldus Larijani.

 

Lees verder:

Israel en VS moeten stoppen met het steunen van IS

Iran eindigt grootste militaire oefening in zijn recente geschiedenis

Iran is een invloedrijke macht in de regio