Spanning tussen Iran en Israel loopt op

Premier Netanjahoe zal in maart het Amerikaanse Congress toespreken over een aanstaande overeenkomst met Iran. De relatie tussen Iran en Israel is verder verslechterd door de Israelische aanval op Hezbollah.

Israel is zeer bezorgd over Iran’s nucleaire capaciteit. Israelische politici vrezen een slechte overeenkomst met Iran, waarbij Iran zijn militaire nucleaire capaciteit behoudt. Raketten met kernkoppen zijn een dodelijke dreiging voor het voortbestaan van Israel. De zeer gespannen relatie tussen Iran en Israel is toegenomen door de Israelische aanval op Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde in het Syrische deel van de Golan-hoogvlakte. Hierbij kwamen Hezbollah-strijders en een generaal van de IRG om. Hezbollah is een proxy van Iran. Het hoofd van de Revolutionaire Garde verklaarde 27 januari dat “het bloed van de martelaren die gesneuveld zijn in Kuneitra gewroken zal worden en Jerzualem zal bevrijdt worden”.In een gesprek tussen de Opperste Leider van Iran en de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, zei Khmenei, dat Iran voor de Palestijnen zal blijven opkomen.

De Israelische premier Netanjahoe heeft inmiddels een uitnodiging aanvaard van een Repubikeins en Democratisch  Congress-lid. Hij zal het Amerikaans Congress toespreken en nadrukkelijk oproepen geen overeenkomst met Iran te sluiten, dat een gevaar voor Israel inhoudt. De P5+1 landen streven er naar een concept overeenkomst gereed te hebben op 1 maart. Op 1 juli dienen alle technische details rond te zijn. De premier zal geen overleg hebben met Barak Obama.

 

Israel wil overeenkomst met Iran tegenhouden

Congress nodigt premier Netanjahoe uit

Netanjahoe riskeert verdere kloof met de VS

Aanval op Hezbollah kan Israel meezuigen in Syrische burgeroorlog

Het bloed van de martelaren zal gewroken worden

Iran roept op Palestijnen te bewapenen