Iraanse leiders maken afspraken over beleid jegens politieke havikken en nucleair overleg

Khmenei en Rouhani maken afspraken om nucleaire overleg voort te zetten. Khamenei houdt de havikken in toom, Rouhani zal geen verdere maatschappelijke vrijheden toestaan.

Eind vorige week deelde Opperste Leider Khamenei een ‘gele kaart’ uit aan president Rouhani over diens voornemen meer culturele en politieke vrijheden toe te staan.  Dat zou de politieke havikken nog meer reden geven om hun kritiek op het regime te verharden, aldus Khamenei. Rouhani heeft dit ter harte genomen en repte met geen woord over zijn eerdere voornemens tijdens een persconferentie op zaterdag 30 augustus, ook niet over zijn voornemen om politieke gevangenen meer vrijheden te geven. Verder nam hij afstand van eerdere uitspraken om met de Amerikanen samen te werken tegen IS. Volgens goedingelichte bronnen hebben Khamenei en Rouhani afspraken gemaakt, waarbij Khamenei toegezegd heeft de politeke havikken in toom te houden en waarbij hij zijn goedkeuring heeft gegeven de nucleaire besprekingen met het Westen te continueren. In ruil daarvoor heeft Rouhani ingestemd om af te zien van zijn voornemen om meer maatschappelijke vrijheden toe te staan. Deze afspraken zouden al twee weken geleden zijn gemaakt.

Rouhani’s prioriteit is om ervoor te zorgen dat de ‘hardliners’ in het parlement de implementatie van de in november gesloten interimovereenkomst met de P5+1 niet zullen tegenhouden. Rouhani vroeg Khamenei hem te vertrouwen en verzekerde hem dat hij alles onder controle heeft.  “Wij staan open voor al uw vragen” , aldus Rouhani. Khamenei zegde toe de havikken ervan te weerhouden druk op de regering uit te oefenen voor wat betreft de nucleaire besprekingen. In ruil voor deze toezegging heeft de Iraanse regering gezwegen over de gevangenneming van culturele activisten en musici. Sommige culturele bijeenkomsten moesten worden geannuleerd.

Of Rouhani’s regering gevrijwaard zal worden van politieke druk is maar zeer de vraag. Het Iraanse parlement heeft vier ministers opgeroepen voor ondervraging door het parlement. Enkele weken geleden onderging de gematigde minister van Wetenschap dezelfde procedure. Hij overleefde vervolgens een motie van wantrouwen niet.

Vooralsnog hebben de afspraken tussen beide leiders de implementatie van de interimovereenkomst per 25 augustus veilig gesteld.

Lees verder:

Ali Khamenei waarschuwt president Rouhani

Afspraken tussen Khamenei en Rouhani