Iran zal dreiging van buiten af niet tolereren

In de opstelling van Iran jegens de VS is weinig verandering op te merken. De VS is nog steeds staatsvijand nummer 1 en is nog steeds de grote Satan. Bij een bijeenkomst in Teheran prees Noorwegen de rol die Iran speelt tegen terrorisme en geweld.

Met de deadline voor een overeenkomst tussen Iran en de wereldmachten, die steeds naderbij komt, heeft de Iraanse minister van Defensie herhaald dat de VS de nummer 1 vijand is van Iran. De Revolutioanire Garde liet 1 november weten, dat de VS nog steeds de grote Satan is.

Diezelfde dag zei Shamkhani, secretaris van de Iraanse Veiligheidsdienst, dat het opheffen van alle sancties tegen Iran een voorwaarde is om een overeenkomst met het Westen te sluiten. Hij herhaalde nog eens de Iraanse eis, dat Iran niet zal afzien van zijn nucleaire rechten.

Shamkhani ging ook in op de relatie met Noorwegen, die goede kansen biedt om de politieke en economische relaties uit te breiden. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Brende, wees erop, dat Iran een belangrijk en invloedrijk land is in de regio. “Iran heeft een constructieve rol gespeeld bij het herstellen van stabiliteit in Irak en Syrië”.  Brende onderstreepte het recht van Iran op civiele kerntechnologie en uitte de hoop dat Iran en het Westen snel een allesomvattende overeenkomst sluiten. Hij maakte zijn opmerkingen tijdens een ronde tafel ontmoeting tussen het Instituut voor Politieke en Internaionale Studies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Vredes Onderzoeks Instituut in Oslo. Verder zei hij, dat de Noorse regering de uitmuntende rol die Iran speelt in de campagne tegen terrorisme. Graag zou hij zien dat Noorwegen en Iran gaan samenwerken tegen geweld en extremisme.

 

Lees verder

VS nog steeds staatsvijand nr 1

Noorwegen en Iran gezamenlijk tegen terrorisme