Iran sterkste macht in de regio

Volgens de Iraanse krijgsmacht behoort Iran tot één van 's werelds best bewapende landen. Iraans wapenarsenaal is, aldus militaire kringen, nodig voor zijn defensie en is niet bedoeld als bedreiging voor de regio.

Volgens de plaatsvervangend chef-staf van de Iraanse krijgsmacht, generaal-majoor Mostafa Izadi,  behoort Iran tot één van ’s werelds best bewapende landen. Het is het machtigste land in de regio, aldus brigadier-generaal Nourollah Nourollahi. Al sinds de oorlog met Irak in de jaren tachtig bouwt Iran zijn eigen wapenarsenaal, zoals tanks, militaire jeeps, raketten, gevechtsvliegtuigen, onderzeeboten, electronische defensiesystemen. De Sejjil lange afstandsraket heeft een reikwijdte van 2000 km en kan daarmee Israel bereiken. Echter, aldus Nourollahi, Iraans bewapening is bedoeld ter verdediging van het land en niet als bedreiging voor de regio.

Israel beschouwt Iran als zijn belangrijkste vijand en maakt zich grote zorgen over de voortgang van de nucleaire onderhandelingen. De VS zouden, aldus diplomaten die anoniem wensen te blijven, Iran willen toestaan 4500 van zijn centrifuges te behouden. De Israelische minister voor Binnenlandse Veiligheid, Yuval Steinitz, fulmineerde, dat een dergelijke overeenkomst is in 2007 ook met Noord-Korea is gesloten. Dat land heeft nu tien kernkoppen.

De onderhandelingen over Iraans nucleaire programma worden over twee weken in Europa hervat.

Lees verder:

Israel woedend over voorstel VS aan Iran

Binnen twee weken hervatting nucleaire onderhandelingen